Še ena prevara: V proračunu 2 milijardi evrov več davkov, upokojencem 6,5 evra

Upokojencem vladajoče stranke obljubljajo po 6,5 evra (vsem enako), vendar v decembru 2020, za naslednji Božič, ob pogoju, če bo gospodarska rast 2,5-odstotna, kar je malo verjetno.

(vir: pixabay.com)

V zadnjih dveh dneh je završalo, ko se je razvedelo, da je parlamentarni odbor za finance potrdil povišanje pokojnin za 6,5 evra. Nekateri so to celo narobe razumeli in so si povišanje v evrih tolmačili kot povišanje v odstotkih. Bili pa so tudi posamezniki, aktivisti, ki so načrtovano povišanje načrtno razširjali kot povišanje v odstotkih.

Temu ne bo tako. Povišanje naj bi bilo 6,5 evra za vse enako, decembra 2020, ob tem je še precej neznank.

Največja je gospodarska rast, ki mora biti 2,5-odstotna. Sicer bo povišanje v znesku 6,5 evra, za vse enako, decembra 2020 padlo v vodo.

Varovalka o 2,5-odstotni gospodarski rasti je lahko velika ovira, saj je vladni Urad za makroekonomske analize in razvoj (Umar) za leto 2020 najprej napovedal gospodarsko rast v višini 3,4 odstotka, nato so to znižali na 2,8 odstotka in nato opozorili, da gospodarska rast lahko pade celo na 1,7 odstotka. Razlog za to je ohlajanje gospodarstva na svetovnih trgih. V Nemčiji so se v preteklem četrtletju namreč komaj izognili recesiji (rešila jih je 0,1-odstotna rast), v Sloveniji je letošnja rast sicer še relativno ugodna, vendar je to poleg izvoza v največji meri poganjala domača potrošnja. Z omejitvijo posojil prebivalstvu pa se tudi to lahko zelo hitro spremeni.

Če v letu 2020 ne bo 2,5-odstotne gospodarske rasti, decembra 2020 tudi 6,5 evra višjih pokojnin ne bo.

Peter Jančič, novinar, lastnik spletnega portala spletnicasopis.eu, in nekdanji urednik Dela, pa je včeraj v svojem članku tudi razkril, da so za 6,5 evra višje pokojnine predlagali v strankah LMŠ, SD in SAB. S tem je razkrinkal Alenko Bratušek, predsednico svoje istoimenske stranke SAB, ki se je včeraj prek družbenih omrežij na vse pretege hvalila, da so povišanje za 6,5 evra uredili v »njeni stranki«.

Jančič, kot dober poznavalec političnega dogajanja v državi, se sicer tudi sprašuje, ali ta in nekateri drugi zadnji dogodki kažejo na to, da se približujejo predčasne volitve.

Bratuškova se je že pred tem in tudi včeraj sprenevedala, da so v SAB uredili tudi zadnjo odločitev v prid upokojencem, to je, da bodo upokojenci in starejši ter nekatere druge skupine od julija 2020 imeli zastonj vse linijske prevoze z avtobusi in vlaki.

Jančič pa razkriva, da je koalicija to izglasovala »na oktobrski seji na predlog opozicijske SDS Janeza Janše«, »iz SAB so pozneje trdili, da je to bil predlog ministrice Alenke Bratušek«, a v predlogu spremembe zakona, ki ga je vlada poslala v parlament, »ni ne duha in ne sluha o čem takem«.

Bratuškova se sicer obupano bori za vstop svoje stranke v parlament, saj ji ankete javnega mnenja namenjajo zelo pičlo podporo. Na lanskih volitvah pa je SAB parlamentarni prag prestopila prav na račun upokojencev, saj jim je Bratuškova, ki je takrat hitela po Sloveniji, obljubljala rešitev vseh težav.

Na to je kmalu pozabila, resorno ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, prek katerega lahko rešujejo težave upokojencev, pa so tako v DeSUS kot SAB in LMŠ ter SD potisnili “v naročje” Cerarjeve SMC in njene povsem neznane ministrice Ksenije Klampfer, ki je postala ministrica zgolj zato, ker je pred tem kot kratkotrajna direktorica mariborske upravne enote v Mariboru prepovedala koncert Marka Perkovića – Thompsona.

Včerajšnje pravljice o dvigu pokojnin so na noge dvignile tudi družbena omrežja. Evropska poslanka Romana Tomc, ki je tudi dobra poznavalka pokojninske zakonodaje, je na eno od ogorčenih objav odgovorila naslednje:

Janez Janša, predsednik SDS, pa je na Twitterju zapisal:

Ob tem Janševem tvitu spomnimo, da je imela stranka SDS v svojem lanskem zmagovitem volilnem programu tudi 500 evrov božičnice za upokojence.

J. M.