SDS: “Stanovanja morajo biti dostopnejša!”

(vir: pixabay.com)

Poslanci Slovenske demokratske stranke (SDS) so danes v parlamentarni postopek vložili predlog zakona, po katerem bi posamezniki, ki po ukrepih Banke Slovenije ne morejo več najeti stanovanjskega posojila, lahko posojilo najeli z državnim jamstvom. Ob nezmožnosti odplačevanja bi država sprva tri leta plačevala kredit, nato pa prevzela lastništvo in posamezniku stanovanje oddajala.

V SDS so tako brez pomoči obsežne državne administracije, kot je na Twitterju zapisal strankin predsednik Janez Janša, takoj pripravili zakonsko rešitev, za katero sta si vlada in stranka LMŠ želeli vzeti najmanj 360 dni časa.

Posojilo z državnim jamstvom bi lahko po predlogu zakona o stanovanjski jamstveni shemi najeli državljani Slovenije, ki rešujejo svojo stanovanjsko problematiko z najemanjem kreditov pri bankah in po sklepu Banke Slovenije z 21. oktobra niso kreditno sposobni.

Najeli bi lahko posojilo za nakup, gradnjo, prenovo ali dograditev stanovanjske nepremičnine, in sicer z ročnostjo do 30 let in glavnico do 150.000 evrov, posojilo bi bilo zavarovano s hipoteko na nepremičnini. Država bi vsako leto zagotovila za do 300 milijonov evrov jamstev, shemo bi izvajal Stanovanjski sklad RS.

Če kreditojemalec ne bi bil več sposoben odplačevati posojila, bi tega za do 36 mesecev v obdobju petih let odplačevala država. Če bi se posamezniku dohodkovno stanje izboljšalo, bi sam nadaljeval z odplačevanjem posojila, bi moral pa plačane obroke vrniti tudi državi. Takšnih bi bilo po oceni SDS okoli 20 odstotkov z jamstvom najetih kreditov.

Če pa se posamezniku po treh letih položaj ne bi izboljšal, bi nepremičnino kupila država in jo tej osebi oddajala. Poslanec in nekdanji minister Zvone Černač, ki je predlog prestavil, je ob dejal: “Tako nihče zaradi neodplačevanja posojila ne bi pristal na cesti.” V stranki sicer ocenjujejo, da bi bilo takšnih primerov okoli 10 odstotkov.

Po tem predlogu bi bila opredeljena posojila, ki bi bila najeta po uveljavitvi zakona, ki so ga danes predstavili. Če bo za to politična volja pri ostalih strankah, je to lahko zelo hitro. V nekaj tednih. Zakon pa tega ne bi uredil za tiste, ki so že najeli posojilo in bi dohodkovno padli pod prag, ki ga je določila Banka Slovenije. Vendar pa je tudi to možno še urediti in zakon v postopku obravnave dopolniti.

V SDS so navedli, da odpirajo razpravo in je vse dobre rešitve, ki bodo predlagane, pametno vgraditi v zakon.

V poslanski skupini SDS so zakon predlagali kot odziv na ukrep Banke Slovenije. Ob tem je Zvone Černač dejal: “Verjamemo, da je Banka Slovenije ukrepe sprejela v dobri veri, z namenom zaščite predvsem kreditojemalcev. Verjetno si nihče ne želi, da bi takrat, ko se bodo gospodarske razmere spremenile – to se je že začelo dogajati, prihaja obdobje ohlajanja – in nekateri ne bodo več sposobni odplačevati stanovanjskih posojil, družine z otroki ostali na cesti … Ukrep Banke Slovenije razumemo predvsem v tej smeri.”

Predlog SDS je dobra rešitev, spremljali bomo, kako se bodo na to odzvali v ostalih političnih – predvsem vladajočih strankah LMŠ, SMC, SD, DeSUS, SAB in Levica, od katerih je v največji meri odvisna končna potrditev zakona.

J. M.