Romana Tomc za Siol.net: Delovanje te skupine je nenavadno in skrivnostno

Romana Tomc (vir: Siol.net; foto: Ana Kovač)

“No, ko smo na koncu le prišli do tega gradiva, je bilo jasno, zakaj ga skrivajo. Toliko laži, polresnic in zavajanj, kot vsebuje to gradivo, je težko zbrati na enem mestu. In to naj bi bilo gradivo Evropskega parlamenta. Res sramotno.”

Spletni portal Siol.net je danes objavil daljši in zelo zanimiv intervju z evropsko poslanko Romano Tomc.

Poslanka je odgovarjala na vprašanja o času epidemije, svobodi medijev v Sloveniji in dogajanju v Evropskem parlamentu. Zanimalo jih je tudi, kdo bo kandidiral na predsedniških volitvah, predsedovanje Slovenije Svetu EU in kam se usmerja stranka SDS, katere članica je poslanka.

Na vprašanje o svobodi medijev v Sloveniji, je Tomčeva povedala, da občutek, da je področje medijske svobode v Sloveniji zelo pomembna tema in da ves Bruselj govori samo o Sloveniji, ni realen. To ne drži.

“Drži pa, da slovenska opozicija skupaj s široko mrežo raznih združenj, posameznikov in organizacij, ki nimajo pojma, kaj se zares dogaja v Sloveniji, poskuša narediti vse, da bi očrnila aktualno vlado. Zanimivo je, da ljudje, ki Slovenije še od blizu niso videli, s tako lahkoto podpisujejo razne peticije,” je dejala Romana Tomc.

In dodala, da je bila zgodba glede stanja medijev v Sloveniji napisana v Sloveniji. Zdaj je pa res že vsem jasno, da gre za notranjepolitični projekt rušenja vlade. “V Sloveniji najbrž niti najbolj naivnemu človeku ni več mogoče prodati pravljice, da so mediji ogroženi in da so novinarji zatirani. V tujini to mogoče še uspeva.”

O dogajanjih v skupini, ki jo vodi Sophie in ‘t Veld, je Tomčeva povedala, da je “delovanje te skupine precej nenavadno, zelo nepregledno, skrivnostno in samovoljno”.

“Parlament naj bi bil zgled demokracije, Sophie in ‘t Veld pa dokazuje, da je lahko tudi drugače. Sama sem na primer želela izvedeti, na kakšen način bo potekalo delo v tej skupini, koga bodo povabili na razpravo in podobne tehnične podrobnosti. Pa tudi to, kako so se sploh odločili, da bodo obravnavali Slovenijo. Odgovorov nikoli nisem prejela. Pa tudi nobenih drugih pojasnil, recimo teh, zakaj je bilo zavrnjeno sodelovanje oseb, ki smo jih predlagali za sodelovanje na zaslišanju.

Iz medijev smo izvedeli, da so parlamentarne službe pripravile celo neko gradivo, namenjeno članom skupine. Tega gradiva nismo smeli videti. So ga pa očitno videli nekateri novinarji in naši levi kolegi. Vsaj tako sklepam, ker jim je bila vsebina poznana. No, ko smo na koncu le prišli do tega gradiva, je bilo jasno, zakaj ga skrivajo.

Toliko laži, polresnic in zavajanj, kot vsebuje to gradivo, je težko zbrati na enem mestu. In to naj bi bilo gradivo Evropskega parlamenta. Res sramotno.

Sama razprava, ki je bila na zahtevo predsednika vlade tudi javno predvajana, je bila tudi svojevrstna farsa. Gostje so navijali vsak za svojo stran, se mimogrede tudi kaj zlagali, bili grozno zaskrbljeni za pritiske nad novinarji, za STA in za nacionalno televizijo.

Najbrž ni odveč poudariti, da je bila struktura vabljenih gostov močno nagnjena v levo. Vprašanja, ki so jih nato postavljali evropski poslanci, so bila seveda vsa napisana v Sloveniji. Nepoznavanje razmer je pripeljalo celo do tako absurdih situacij, da je ena od poslank, ki je bila sicer med najglasnejšimi v svojih obtožbah, rekla, da je Delo vladni časopis.”

Celoten intervju si lahko preberete na spletni strani: siol.net

M. D.