Pritisk se krepi, prijeli 196 migrantov, pot se je premaknila na črnomaljsko območje

Prehod preko reke Kolpe v Žuničih v Beli krajini (vir: arhiv)

Policisti so večji migrantski pritisk na slovensko južno mejo zaznali septembra lani, ko so med Bubnjarci in Rosalnicami (v občini Metlika) prijeli 76 migrantov, od katerih jih je 56 zaprosilo za mednarodno zaščito. Migrantska pot se je nato premaknila gorvodno na črnomaljsko območje, kjer so od oktobra lani obravnavali 120 nezakonitih prehodov meje. Skupno so doslej v zadnjih mesecih na območju Bele krajine izsledili in prijeli 196 migrantov.

Migranti so v glavnem Alžirci in Maročani, nekaj je tudi Pakistancev, Libijcev, Iračanov in drugih. Večinoma so moški, stari od 18 do 35 let, le septembra lani je bilo nekaj družin.

Anton Štubljar, vodja oddelka za državno mejo in tujce Policijske uprave (PU) Novo mesto, je danes povedal, da se pritisk migrantov ob Kolpi krepi. Migranti skušajo prečkati Kolpo predvsem na mejnih točkah, ki niso zaščitene z žično ali panelno ograjo. Pri tem si pomagajo s čolni, ki jih odtujijo na hrvaški strani Kolpe, ali pa skušajo reko kljub zimskim razmeram prebresti in tudi preplavati.

Za slovensko policijo je Štubljar ocenil, da je pri zaščiti in odkrivanju migrantov učinkovita, da imajo dovolj kadrov in podpore drugih enot, pa tudi opreme. Sodelujejo tudi s hrvaškimi kolegi na drugi strani Kolpe, imajo tudi mešane slovensko-hrvaške patrulje. Na migrante pa policijo opozarjajo tudi domačini.

Ko jih izsledijo, policisti vsem migrantom ponudijo humanitarno pomoč, večina jih je zaprosila tudi za mednarodno zaščito. Tujce po pregledu, ki ga opravijo s tolmači, nastanijo v Azilni dom v Ljubljani.

Policija meni, da naj bi migranti pretežno peš prihajali iz Bosne in Hercegovine oziroma Velike Kladuše. Opremljeni so s sodobnimi telefoni, ki jim omogočajo terensko navigacijo.

Od januarja do avgusta lani so na območju Policijske postaje Črnomelj obravnavali vsega 11 in na območju metliške postaje 35 nezakonitih prehodov. Septembra pa so se stvari začele spreminjati. Na slovenski strani je ob Kolpi sicer 89 kilometrov žičnate ograje, kot rečeno, pa migranti iščejo pot, kjer ni te zaščite.

Policijska uprava Novo mesto je novinarsko konferenco danes pripravila na prehodu za maloobmejni promet Žuniči.

Policijsko upravo Novo mesto smo dodatno vprašali, zakaj migrantov po izsleditvi in prijetju ne vrnejo na Hrvaško, saj so v Slovenijo nezakonito vstopili iz varne države članice EU. Na odgovor še čakamo.

C. R.