Prijeli štiri osebe, ki so tajne podatke posredovale članom kriminalnih združb

Na videokonferenci so danes, 10. novembra 2021, sodelovali (na fotografiji z leve): Darja Šlibar, vodja Specializiranega državnega tožilstva RS (v nadaljevanju: SDT RS), mag. Matjaž Jerkič, pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi, in Drago Menegalija, predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete.

Na današnji on-line novinarski konferenci so predstavili dosedanje ugotovitve intenzivne kriminalistične preiskave sumov kaznivih dejanj izdaje tajnih podatkov, v okviru katere je bila prijeta oseba, zaposlena na Specializiranem državnem tožilstvu RS (SDT).

V policiji že maja letos posumili, da je mednarodna kriminalna združba imela informacije o načrtovanih aktivnostih policije.

Mag. Matjaž Jerkič, pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije, je povedal, da je Nacionalni preiskovalni urad (NPU) maja v okviru kriminalistične preiskave, ki se je nanašala na kazniva dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, zoper člane mednarodno organizirane kriminalne združbe izvedel več hišnih preiskav in zoper njih podal kazenske ovadbe.

Ob tem je bil zaznan sum, da so imeli določeni člani podatke o načrtovanih aktivnostih kriminalistične policije.

Ti sumi so se julija potrdili. SDT je julija na upravo kriminalistične policije na GPU podalo naznanilo suma kaznivega dejanja zoper osebo, zaposleno na SDT, ki naj bi izdajala tajne podatke. Stekla je kriminalistična preiskava, ki je potrdila sume izdaje tajnih podatkov.

Vsebino dokumentov fotografirala, sodelovala s tremi osebami z območja Ljubljane

Kot je povedal Jerkič, je imela zaposlena imela pri svojem delu dostop do dokumentov z najbolj občutljivimi in tajnimi podatki o aktualnih kriminalističnih preiskavah oz. predkazenskih postopkih, ki so jih usmerjali državni tožilci s SDT. Vsebino dokumentov je fotografirala in jih posredovala osebam, ki do teh podatkov niso bile upravičene. Sodelovala je s tremi osebami z območja Ljubljane.

Te so podatke posredovale članom kriminalne združbe, ki jih je in jih še preiskuje kriminalistična policija.

Kriminalistična policija je v torek odvzela prostost štirim osumljenim osebam. Izvedene so bile hišne preiskave na naslovih njihovega bivanja in v prostorih SDT. Pri tem so zasegli predmete, pomembne za kazenski postopek, denimo listine in elektronske naprave.

Pri enem od osumljenih je bilo pri hišni preiskavi zaseženih približno pet kilogramov konoplje in pištola znamke Beretta.

Do izdaje tajnih podatkov je prišlo v štirih primerih, šlo je za koristoljubje.

Škoda zaradi navedenih kaznivih dejanj je nastala tudi zato, ker so določeni osumljenci v konkretni kriminalistični preiskavi zapustili območje Ljubljane in jih niso mogli prijeti.

Poleg tega škoda v takih primerih nastaja tudi na drugačen način, saj so ogroženi preiskovalci, neposredni izvajalci prikritih preiskovalnih ukrepov in vsi tisti, ki sodelujejo pri preiskovanju tovrstnih kaznivih dejanj.

Osumljenka je bila na SDT zaposlena dobrih pet let, njeno zadnje preverjanje pa je bilo izvedeno pred tremi leti. Šla je skozi vse potrebne korake preverjanja in bila deležna vseh ustreznih usposabljanj.

Večer je danes poročal, da naj bi osumljenka podatke posredovala svojemu partnerju, ta pa naprej posameznikom iz kriminalnega podzemlja, ki so se zaradi izdaje podatkov lahko pripravili na udarec policije ali se celo skrili pred njo.

Z njeno pomočjo sta se maja letos policijskemu prijetju tako izognila pomembna člana kriminalne združbe Kavaški klan, ki sta med obtoženimi, a še vedno na begu. To sta Luka Arapovič in Blaž Kadivec, je še navedel Večer.

Po besedah Darje Šlibar, vodje Specializiranega državnega tožilstva RS, osumljena nima več možnosti vstopa v poslovno stavbo tožilstva, prav tako ji bo odpovedana pogodba o zaposlitvi.

M. D.