Prijeli 12 tisoč migrantov, število strmo narašča, pri sosedih svarijo

Tako nemarno postavljeno panelno ograjo ob meji, za kar so nam vzeli milijone evrov, res ni težko preiti. (foto: FB, S. D.)

Število nezakonitih prehodov meje strmo narašča, zelo skrbi trend tega povečanja. V zadnjem času se povečujejo nezakoniti prehodi predvsem na območjih policijskih uprav Novo mesto (predvsem Bela krajina oziroma Črnomelj) in Ljubljana (kostelsko-kočevsko območje). Do konca septembra 2019 so policisti obravnavali 11.786 nezakonitih migrantov. Lani v istem obdobju je bilo teh 6911. Letošnje povečanje je 70,5-odstotno, vendar pa skrbi trend, v zadnjih dveh mesecih je povečanje namreč kar dvakratno.

Ob 11.786 migrantih so nam iz drugih držav vrnili še 465 tujcev, največ iz Italije. To pomeni, da je bilo v devetih mesecih obravnavanih 12.251 nezakonitih migrantov. Glede na lani skoraj podvojeno število.

Podatki kažejo, da  se prehodi letos zelo povečujejo od februarja dalje. Avgusta in septembra je bilo povečanje dvakratno.

Po mesecih so jih prijeli:

Mesec          Leto 2019     Leto 2018      Povečanje 2019/2018

  • januar:        319             246             29,7 %
  • februar:       326             210             55,2 %
  • marec:       1076             207           419,8 %
  • april:          1385            644            115,1 %
  • maj:           1305          1286               1,5 %
  • junij:          1266          1040              21,7 %
  • julij:           1792          1114              60,8 %
  • avgust:       2369          1152           105,6 %
  • september: 1948            999              95 %

Spreminja se tudi migrantska pot

Največ nezakonitih prehodov je skupno sicer še vedno na območju Policijske uprave Koper (dobro tretjino vseh), vendar podatki kažejo, da se to število v zadnjem času zmanjšuje. Očitno je Emilu Rojcu, županu Ilirske Bistrice, uspelo zajeziti prehode.

Drugače je na območju PU Novo mesto in PU Ljubljana, kjer se število izrazito krepi.

V letošnjih prvih devetih mesecih so bili najpogosteje obravnavani državljani Pakistana, Alžirije in Afganistana. Državljani Pakistana zavzemajo delež četrtine vseh.

Struktura ilegalnih migrantov po državljanstvu se delno spreminja iz meseca v mesec, opazno je predvsem povečanje števila državljanov Pakistana, Alžirije od julija letos tudi državljanov Afganistana. K temu dodajmo še število Turkov, to se je začelo povečevati po tistem, ko je vlada Marjana Šarca Turčijo uvrstila na seznam t. i. nevarnih držav, kar pomeni, da imajo državljani te države pravico do zaprosila za azil.

Povečuje se je tudi število ilegalnih migrantov, ki izrazijo namero podaje prošnje za mednarodno zaščito. Po nastanitvi v azilnih kapacitetah pogosto nadaljujejo pot v svoje dejanske ciljne države. Med njimi je še vedno največ državljanov Alžirije. V različnih prevoznih sredstvih se najpogosteje skrivajo Afganistanci.

Do 30. septembra je namero za podajo prošnje za azil podalo 3856 migrantov, med njimi največ Alžircev. Slovenski policisti so tujim varnostnim organom (predvsem hrvaškim) vrnili 8050 tujcev, največ Pakistancev (2506).

Kaj se dogaja na balkanski poti?

Število migrantov se pospešeno krepi. V BiH prihaja že tudi do napadov na prebivalstvo. Tako so migranti iz Pakistana pred tremi dnevi v Bihaću napadli mlado žensko. Čedalje pogosteje prihaja tudi do spopadov med skupinami migrantov. Doslej so uporabljali predvsem hladno orožje (nože, mačete itd.), pred štirimi dnevi je bil migrant v medsebojnem obračunu na območju Bileće ubit že s strelskim orožjem. Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović pa je včeraj povedala, da migrantska kriza, s katero se soočamo, ni zadnja. Pritiski na južno Evropo so vse močnejši, pri tem je navedla tudi Hrvaško. Zavedati pa se moramo razlike med vojnimi begunci in nezakonitimi migranti, je opozorila. Bila je na srečanju v Atenah. kamenjar.com/

Podobnih opozoril od slovenskih politikov (predsednika države ali predsednika vlade) ne moremo prebrati.

Vir: .Policijsko poročilo za september 2019

J. M.