Pretnar: “Medtem, ko eni bildajo mišice, drugi beremo in delamo znanost”

Marko Potrč (vir: Facebook)

V zadnjem času smo priča zapisom nekaterih slovenskih estradnikov o tem, da je koronavirus izmišljotina, sledilce na družbenih omrežjih pa nagovarjajo, naj ne upoštevajo navodil strokovnjakov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa.

Med temi, ki se na vse pretege trudijo, da bi v tem drugačnem času ujeli svojih pet minut slave, je tudi Marko Potrč, včasih znan kot voditelj nekaterih tv-oddaj, danes pa bolj znan po tem, da bilda predvsem svoje mišice. Na družbenih omrežjih je glede koronavirusa precej aktiven, pri tem ga, kot kaže, podpira tudi partnerka Lili Žagar, sicer Novomeščanka.

Potrču je zdaj odgovoril mikrobiolog dr. Gorazd Janez Pretnar s koprske enote Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.

Potrč namreč trdi, da številke o okužbah s koronavirusom ne kažejo na apokalipso, pa tudi, da je covid-19 prej epidemija laboratorijskih izvidov kot pa epidemija dejanske bolezni. “Število okužb samo po sebi dejansko ne more biti merilo za resnost grožnje, ki jo neki virus predstavlja. Še en pomemben podatek, ki ga mediji in odgovorni ne podajajo, je, da dobrih 80 odstotkov okuženih ta virus preboli kot rahel prehlad, enodnevni glavobol ali pa sploh celo ne vedo, da ga imajo, dokler jim tega ne pove test,” zatrjuje domnevno veliki strokovnjak Potrč, za katerega poznavalci navajajo, da ima končano le srednjo šolo.

Mikrobiolog dr. Gorazd Janez Pretnar je Potrču zdaj nalil čistega vina in med drugim zapisal:

Dr. Gorazd Janez Pretnar

“Medtem, ko eni bildajo mišice, drugi beremo in delamo znanost. A glej ga šmenta, mišičnjak, ki naklati v nekaj minutah toliko nestrokovnosti in neumnosti, postane glasnik znanstvene resnice, sklicujoč se na neimenovane zdravnike. Pa najprej poglejmo, kdo naj bi bili ti zdravniki. Glede na poznavanje tega študija, povprečen zdravnik nima dovolj znanja za objektivno ocenjevanje novega korona virusa, ne na molekularnem nivoju ne na epidemiološkem nivoju. Tako od palca pa ne bo šlo.

Šele dobro razumevanje načina vstopanja korona virusov v celice in preskakovanje vrst nam razkrije, s kom ali s čim imamo opravka. Dejstvo je, da smo imeli v 2019/2020 epidemijo gripe. Ker vodja epidemiologov ni ukrepala, imamo namesto povprečnih 60 smrti letno 160. Zato se na nedelo in nestrokovnost nekdanje vodje epidemiologov ne bi naslanjal. A seveda gospod Potrč tega ne vidi, zakaj ne, ker mu manjka znanja. Gospa je bila hvala bogu razrešena, a za mnoge od 160. žal prepozno. Ta ista gospa je v epidemijo in pandemijo novega korona virusa vstopila z enako filozofijo – NE STORIMO NIČ. Kar bi bila iz zornega kota mikrobiologa katastrofalna napaka.

Številke o katerih razpravlja gospod Potrč, in jih nekako omalovažuje kot nizke, so posledica dobrih ukrepov strokovne skupine. Prof. dr. Marušič je dobro izračunal, kako bi izgledala situacija brez ukrepov. Jaz vem in verjamem, da bistveno drugače. Intelektualni domet, ki seže zgolj do smrti, zame ni nikakršen domet. Morali bi v javnosti in pred kamerami spregovoriti, o tem, da novi korona virus okuži možgane, kakšne bodo dolgotrajne posledice ne vemo. Ali se je virus prikril v možganskih celicah, šel v dormanco (stanje začasno zmanjšane aktivnosti presnove pri organizmih, največkrat v povezavi z neugodnimi razmerami v okolju, op. p.), tudi ne vemo.

Koliko mikro in makro kapi je virus povzročil s tvorbo krvnih strdkov pri ozdravelih, tudi ne vemo. Vemo pa, da alveolarne celice, ko jih virus enkrat lizira ne nadomestijo več funkcionalne celice, ampak fibroblastne celice. S tem se vitalnost in kapaciteta pljuč zmanjša. Tako mladim kot starim, ne glede na težo obolenja. Niso samo starejši ranljiva skupina, sem sodijo vse starostne skupine, pa se ustavim zgolj pri povišanem tlaku, ki zajema vse starostne skupine. Dejstvo je, da je podcenjevanje virusa maksimalno egoistično vedenje.

Drugega učinkovitega orožja, kot je izogibanje množic, držanje razdalje, nošenje mask in razkuževanje trenutno nimamo na razpolago. Jaz nosim masko, ker ne vem ali sem superprenašalec, ali virus širim nevede. Ker tega ne želim, nosim masko vedoč, da me ta maska zaščiti zgolj dobrih 28%. A jaz ščitim druge 95%. To so znanstvena dejstva, napisana na podlagi laboratorijskih poizkusov in meritev. Otroci zbolevajo redkeje kot odrasli. A ko zbolijo, njihove celice tvorijo mnogokrat večje število virusov. Večje kot je število virusov, večja možnost je raznosa okužbe. V ta namen so ukrepi namenjeni šolam.

Približno tri odstotke obolelih konča v intenzivni negi, in enak procent otrok.

Uporaba javne priljubljenosti za širjenje neresnic je zloraba vseh, ki vas imajo radi in vas občudujejo. Uživajte v dvigovanju uteži, ostanite zdrav, stroko in znanost pa prepustite primerno strokovno in podiplomsko usposobljenim, ki temu posvečajo tudi svoj prosti čas in to desetletja,” je zapisal Pretnar.

C. R.