Premier Janša: “Najtrši oreh šele prihaja, to je plin. Srečno tistim, ki bodo našli rešitev za kvadraturo kroga.”

Ponoči doseženi dogovor voditeljev EU o embargu na uvoz ruske nafte ne bi smel bistveno vplivati na cene energentov v Sloveniji, je pred drugim dnem zasedanja Evropskega sveta v Bruslju zagotovil premier Janez Janša. 

Janša je povedal, da so včeraj dosegli dogovor o šestem paketu sankcij, gre za paket, ki je bil zahtevnejši od prejšnjih petih, ker je tukaj del energetskega svežnja in vse države članice nismo v enakem položaju.

Najtežji oreh je bil poiskati rešitev za tiste države, ki nimajo dostopa za tankerje, ki bi dostavili nafto po morju. Slovenija na srečo ta dostop ima, tako da smo bolj iskali rešitve za druge,” je povedal predsednik vlade.

Po njegovih besedah pa najtežji oreh s področja energetike še prihaja, to pa je vprašanje plina. “Tukaj pa vso srečo tistim, ki bodo našli rešitev za kvadraturo kroga,” je dodal premier Janez Janša.

“Kar se tiče oskrbe z nafto, komercialne družbe, ki dobavljajo nafto Sloveniji, že zdaj zagotavljajo, da te nafte ne dobavljajo iz ruskih virov. Tako da če to drži, ne bi smelo biti nobenih zapletov, niti kakšnih bistvenih vplivov na cene energentov,” je dodal premier Janša.

Cene energije

Še pomembnejša tema od tega, koliko ruske nafte bo kupila Evropa, pa so po njegovem mnenju cene energije. Če so namreč cene zelo visoke, lahko Rusija proda tudi pol manj nafte, pa bo še vedno imela več denarja za financiranje vojne v Ukrajini. Hkrati pa s tem, ko z vojno destabilizira tudi svetovne trge, sama povzroča višje cene nafte, energentov, hrane, je pojasnil premier.

Izrazil je upanje, da bodo danes na zasedanju v Bruslju našli kakšne bolj konkretne rešitve za to, kako vplivati na cene energentov. Evropa ima v rokah nekatere instrumente, a je še vedno ujetnica paradigme zeleni prehod, ne glede na to, koliko to stane.

“Zdaj je treba te prioritete uskladiti in če bo EU našla pravi pristop, potem bo to stabiliziralo cene energentov,” je zatrdil.

Ključno vprašanje razmere v Donbasu

Glede stanja v Ukrajini je sicer izpostavil, da sankcije niso ključno vprašanje, ampak so to razmere v Donbasu, kjer ruska vojska napreduje. Če se Evropska unija in Zahod čez en mesec ne želita pogovarjati o novih milijonih beguncev iz Ukrajine, se je treba zdaj osredotočiti na vojaško pomoč, je dejal Janša.

Poudaril je, da se morata na Ukrajino osredotočiti tako slovenska kot evropska politika. Ker če bo Rusija na vzhodu Ukrajine osvajala nova ozemlja, bo to po eni strani povzročilo povečanje apetitov na strani agresorja, po drugi strani pa politične napetosti v Ukrajini, izgubo kredibilnosti Evropske unije oziroma Zahoda, meni Janša. Vse to bo vplivalo tudi na cene energije, prehransko in energetsko varnost.

“Sposobnost koncentracije na tisto, kar je nevralgična točka slovenske in evropske zunanje politike, je ključ do tega, da bo Slovenija prispevala k temu, da bomo lahko v Sloveniji in Evropi živeli v miru in blagostanju,” je dejal premier, za katerega je to zadnji vrh pred zaključkom mandata.

Prihodnji slovenski vladi je svetoval proaktivno politiko na evropski ravni.

Vir: gov.si 

A. L.