Premier Janša: Države Zahodnega Balkana potrebujejo evropsko perspektivo

Novinarska konferenca, na kateri so sodelovali predsednik vlade Janez Janša, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel. (vir: Twitter)

Danes so se na vrhu EU-Zahodni Balkan, ki ga je gostilo slovensko predsedstvo Sveta EU na Brdu pri Kranju, zbrali voditelji in voditeljice držav vseh 27 članic EU in šestih partneric z Zahodnega Balkana: Albanije, Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne gore, Republike Severne Makedonije in Kosova*.

Vrhu je predsedoval predsednik Evropskega sveta Charles Michel, ki je skupaj s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen zastopal EU.

Po srečanju je sledila novinarska konferenca, na kateri so sodelovali predsednik vlade Janez Janša, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

Michel: Širitev izbira držav Zahodnega Balkana

Michel se je najprej zahvalil slovenskemu predsedstvu za organizacijo včerajšnjega neformalnega zasedanja voditeljev EU-ja in vrha EU-Zahodni Balkan. Dejal je, da so na vrhu imeli priložnost za izmenjavo pogledov in pojasnil glede različnih političnih vprašanj, kot o vladavini prava in boju proti korupciji. Dejal je, da je širitev tudi izbira držav Zahodnega Balkana, kaj želijo za svoje države, a ključne so reforme, med njimi zeleni dogovor in digitalna agenda. “Ponudili smo velik znesek denarja, največ doslej, in na ta način lahko spodbujamo sodelovanje v regiji,” je zatrdil predsednik Evropskega sveta.

Von der Leynova: EU ne bo popolna brez Balkana, cilj EK je širitev

Tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen se je zahvalila za izvrstno izveden vrh in slovensko gostiteljstvo, pri čemer je dejala, da je bilo sporočilo vrha jasno: te države so del iste Evrope kot države članice.

“Imamo skupno zgodovino, skupne vrednote in tudi skupno usodo. Evropska unija ne bo popolna brez Balkana,” je zatrdila. Komisija si bo še naprej prizadevala doseči napredek pri integraciji k Evropski uniji. “Naš cilj je širitev,” je poudarila.

V ospredju sodelovanja z Zahodnim Balkanom je naložbeni načrt. Spremljajo tudi politični proces. Zatrdila je, da partnerice Zahodnega Balkana izvajajo pomembne reforme, opazen je velik napredek, čeprav reforme še niso zaključene, se je pa veliko stvari izboljšalo.

Janša: Včerajšnja in današnja razprava bogati, ob robu vrsta dvostranskih srečanj

Tudi predsednik vlade Janez Janša se je uvodoma zahvalil Charlesu Michelu za organizacijo neformalnega vrha v Sloveniji. “Mislim, da je bil to zelo pomemben dogodek, ki je razčistil sliko glede situacije v regiji,” je dejal premier in se zahvalil tudi predsednici Evropske komisije za vložene napore, da se rešijo nekatera konkretna vprašanja, ki jih je potrebno rešiti, preden se sploh lahko pogovarjamo o nadaljevanju širitvenega procesa.

“Veseli smo, da smo gostili vrh v polni zasedbi, in to po času, ko smo se vse države spopadale z epidemijo,” je dejal premier in dodal, da je fizično srečanje bilo pravo olajšanje, saj se tako lahko reši več odprtih vprašanj kot ob avdio-video konferencah.

Današnji neformalni vrh med Evropskih svetom in voditelji držav Zahodnega Balkana je bil po letu 2003 prelomen dogodek. V deklaraciji, ki je bila usklajena za tokratni vrh, je “veliko dobrih sporočil za ljudi, ki prebivajo v regiji, od 30 milijard evrov za investicije, do obljube skorajšnjega roaminga – bistvena pocenitev telefonskih in ostalih povezav v regiji  – kot tudi spodbude, ki se nanašajo na potrebno reforme”.

Današnja in včerajšnja razprava sta bili po Janševih besedah bogati, ob robu pa je potekala tudi vrsta dvostranskih srečanj, kjer se je reševalo konkretna vprašanja, ki jih je treba rešiti, da gredo procesi naprej.

Zgodovinsko

Predsednik slovenske vlade Janez Janša je po koncu srečanja na Twitterju zapisal:

“Največji mednarodni dogodek v zgodovini Slovenije je za nami. Prvič po dolgih letih so se neformalnega vrha EU in voditeljev Zahodnega Balkana fizično udeležili prav VSI vabljeni. Hvala sodelavcem, protokolu, JGZ Brdo. Hvala policiji za uspešno varovanje in potrebno ukrepanje.”

Več podrobnosti o tem lahko preberete na povezavi: tukaj

*To poimenovanje ne posega v stališča glede statusa ter je v skladu z RVSZN 1244(1999) in mnenjem Meddržavnega sodišča o razglasitvi neodvisnosti Kosova.

J. M.