Preiskovali bodo sum, da je Gen-I financiral volilno kampanjo Svobode

Bo Golob vendarle moral polagati račune za svoje sporne posle, ko je še vodil Gen-I?

Kar zaradi skritih dogovorov NSi z vlado Roberta Goloba ni uspelo SDS, je zdaj uspelo državnemu svetu. Ta je včeraj z 19 glasovi za in 15 proti sklenil od državnega zbora zahtevati preiskavo financiranja vzporednega podjetja novinarjev Necenzuriranih iz Gen-I, poslovanja podjetja premiera Roberta Goloba Star Solar in morebitnega financiranja kampanje Svobode iz Gen-I.

 

Državni zbor bo zaradi odločitve državnega sveta zdaj moral odrediti preiskavo sumov, ali je Golob iz državnega Gen-I sofinanciral kampanjo Svobode, pa tudi nenavadna nakazila 103.000 evrov vzporednemu podjetju zdaj že nekdanje generalne sekretarke Gibanja Svoboda Vesne Vuković, ki so se začela, ko je bila še novinarka državnega portala Siol.net, pozneje pa je skupaj s Primožem Cirmanom, možem vodje Golobovega vladnega piarja Petre Bizjak Cirman ustanovila portal Necenzurirano. Ta velja za propagandno glasilo Svobode, ki ga pogosto povzemajo STA, POP TV, Siol.net in RTV Slovenija, ki  zaradi vpliva države veljajo za medije blizu vladi.

Državni svetniki predlagajo, da bi kot priče v preiskavi zaslišali naslednje osebe: Robert Golob, Vesna Vuković, Primož Cirman, Petra Bezjak Cirman, Bojan Kumer, Jana Nemec Golob, Mirjam Bon Klajnšček, Miran Klanjšček, Peter Žmak, Tomaž Kokot in druge.

Samo ugibamo lahko sicer, kaj bo zdaj poskušal narediti Golob, da bi preprečil preiskavo. Znano je namreč, da si je do zdaj kljub temu, da je v javnosti zagotavljal, da si zavzema za to, da se zadeve razčistijo, ker da nima česa skrivati, na vse kriplje prizadeval, da bi preprečil preiskave zoper njega. Med drugim je vlada preko svojih ljudi v policiji zamenjala ljudi, ki so se ukvarjali z Golobovimi posli, ko je bil še šef Gen-I, na Balkanu. Prav tako je Golob preko svojih odvetnikov skušal doseči, da državni svet včeraj ne bi zahteval ustanovitve prej omenjene komisije. V primeru Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), ki preiskuje njegove politične vplive na policijo, skuša Golob z izločitvijo enega od članov senata KPK doseči, da ta v njegovem primeru ne bo več sklepčna in ne bo mogla odločati. Pri parlamentarni komisiji, ki preiskuje politične vplive Goloba na policijo, pa skušajo poslanci Svobode, ki jo vodijo, narediti vse, da bi s formalizmi razvodenili preiskavo.

Preiskavo, ki jo je včeraj sprejel državni svet, je poskušala doseči že SDS, a sama ni imela dovolj poslancev, NSi pa dodatnih glasov ni bila pripravljena prispevati.

Glasovanje v državnem svetu je bilo tajno, je pa objavljeno glasovanje tistih, ki so nasprotovali temu, da bi bilo glasovanje tajno. Proti tajnemu glasovanju je bilo 15 svetnic in svetnikov. Prav toliko, 15, jih je nato na tajnem glasovanju glasovalo PROTI uvedbi preiskave in v korist Roberta Goloba.

 Proti tajnemu glasovanju je glasoval tudi državni svetnik iz Bele krajine, Darko Zevnik, nekdanji metliški župan iz vrst SD.

Glasovanje je bilo naslednje:

Vir: glasovanje in 15. seja DS

A. V.