Prehajanje meje: Test ne sme biti starejši od 24 ur

Ob prehajanju slovenske državne meje od včeraj veljajo novi vstopni pogoji, razlog je zajezitev in obvladovanje nalezljive bolezni covid-19. Tako pa ni samo ob prehajanju slovenske državne meje, podobno je tudi ob vstopu v na Hrvaško, Avstrijo ali Italijo.

Po slovenskem vladnem odloku so pogoji za vstop v Slovenijo od včeraj dodatno zaostreni. Negativni test na covid-19 ne sme biti starejši od 24 ur, opravljen mora biti po metodi PCR (t. i. hitri testi tu ne veljajo). Test mora biti opravljen v državah članicah Evropske unije oziroma schengenskega območja. Na Hrvaškem, na primer, je teste možno opraviti tukaj.

Vse države so po novem na t. i. rdečem seznamu, kar pomeni, da ni več epidemiološko varne države.

Ob vstopu v Slovenijo brez testa je nekaj izjem, na splošno pa velja, da je v primeru, ko oseba, ki prehaja slovensko državno mejo in nima negativnega testa na prisotnost covid-19 oziroma virusa SARS-CoV-2 napoti v karanteno na domu.

Doslej smo poznali več izjem, ko predložitev negativnega testa na covid-19 ni bil potreben. Zdaj je teh le še 7.

Tako negativni test na covid-19 ob prehodu državne meje ni potreben v naslednjih primerih:

  • Za čezmejne delovne migrante, ki imajo delovno razmerje v eni od držav članic Evropske unije ali drugi državi schengenskega območja, za kar ima dokazilo oziroma s podpisano izjavo utemelji razlog za prehajanje meje kot dnevni delovni migrant in se vrača v 14 urah po prehodu meje; osebi, ki je napotena na ali z opravljanja nalog v sektorju mednarodnega prevoza in to ob prehodu meje izkazuje s “Spričevalom za delavce v sektorju mednarodnega prevoza” ali z drugo ustrezno listino, iz katere je mogoče razbrati, da jo je napotil delodajalec;
  • osebi, ki izvaja prevoz blaga ali oseb v Republiko Slovenijo ali iz Republike Slovenije v gospodarskem prometu ter za tovorni in potniški promet v tranzitu in zapusti Republiko Slovenijo v 8 urah po prehodu meje;
  • osebi, ki potuje v tranzitu čez Republiko Slovenijo in zapusti Republiko Slovenijo najkasneje v 6 urah po vstopu;
  • predstavniku tujega varnostnega organa (policije ali pravosodja), ki izvršuje uradno nalogo in zapusti Republiko Slovenijo takoj, ko je po izvršitvi naloge to mogoče;
  • osebi, ki je bila prepeljana v Republiko Slovenijo z reševalnim ali sanitetnim vozilom, in spremljevalnemu zdravstvenemu osebju v tem vozilu;
  • osebi z diplomatskim potnim listom.

Ne veljajo pa več naslednje izjeme: zaradi vključenosti v vzgojo in izobraževanje, zaradi nujnih poslovnih razlogov, zaradi načrtovanega nujnega zdravstvenega pregleda ali posega, za dvolastnika ali najemnika zemljišča v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje, zaradi vzdrževanja stikov z ožjimi družinskimi člani, zaradi dostopa do prodajaln ali storitev v sosednji državi. V vseh teh primerih je torej treba imeti negativen test, sicer bo oseba napotena v karanteno.

Kot izjema za vstop brez karantene ostaja predložitev negativnega izvida testa, ki ni starejši od 24 ur in je opravljen v državah članicah EU oziroma schengenskega območja. Upoštevajo se le testi, opravljeni po metodi PCR.

Vse o prehajanju državne meje je dostopno tukaj: Prehajanje meja 

Na Ministrstvu za zunanje zadeve slovenskim državljanom sicer že dlje časa svetujejo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje in prisotnosti okužbe z virusom covid-19 preverijo pogoje vstopa v ciljno državo in upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom ki se vračajo v domovino, pa priporočajo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Na Hrvaško z negativnim testom

Slovenski državljani morajo že od 1. decembra 2020 ob vstopu na Hrvaško predložiti negativni PCR test (ne starejši od 48 ur) ali opraviti PCR testiranje na SARS-CoV-2 po vstopu na Hrvaško in se samoizolirati do prejetja negativnega testa.

Tudi na Hrvaškem veljajo nekatere izjeme, ko negativen test ob vstopu v njihovo državo ni potreben. Izjeme so zelo podobne izjemam, kot veljajo v Sloveniji.

Razvidno je, da na Hrvaškem strožji ukrepi za vstop v njihovo državo veljajo že cel december. To je tudi razlog, da so bile kolone vozil pred dnevi na mejnih prehodih s Hrvaško dolge več kilometrov.

Več o tem je dostopno tukaj, aktualni hrvaški odlok o omejitvi prehajanja državne meje je dostopen tukaj

Kako je v Avstriji?

Tudi v Avstriji od danes znova veljajo strožji ukrepi za zajezitev novega koronavirusa, med drugim so znova močno omejeni gibanje in stiki. Že tretje zaprtje javnega življenja v Avstriji bo v veljavi do sredine januarja.

Tako lahko Avstrijci domove zapustijo le za osnovne obveznosti, kot so nakupovanje osnovnih potrebščin, obisk zdravnika, delo in rekreacija. Na voljo so le najbolj nujne storitve, kot so trgovine z živili in lekarne. Zaprte so tudi restavracije, možen je samo prevzem hrane in pijače.

Močno so omejeni stiki med ljudmi v zasebnih prostorih. Član oziroma člani gospodinjstva se lahko srečajo samo z eno osebo iz drugega gospodinjstva. Pri tem velja nekaj izjem.

Za tiste, ki bodo na brezplačnem testiranju s hitrimi testi med 15. in 17. januarjem negativni na novi koronavirus, se bodo ukrepi sprostili 18. januarja, ko bodo lahko svoja vrata znova odprle trgovine, kulturne ustanove in restavracije.

Za vse, ki se niso pripravljeni testirati, bodo ukrepi zaprtja države veljali do 24. januarja, torej teden dlje. Testi so predpogoj za rahljanje ukrepov.

Do 18. januarja bodo strožji ukrepi veljali tudi na avstrijskih mejah in letališčih. Od pretekle sobote za tiste, ki potujejo v države z visokim tveganjem za okužbo, tudi vse sosednje države, ob vrnitvi velja desetdnevna obvezna karantena. Prekinejo jo lahko po opravljenem negativnem testu na lastne stroške po petih dneh karantene.

Takrat bodo lahko v šolske klopi znova sedli tudi učenci in dijaki. Po božično-novoletnih počitnicah, ki se končajo 6. januarja, bo pouk potekal na daljavo.

Kako je v Italiji?

Italijanska vlada je sprejela skoraj identične ukrepe za preprečevanje širjenja covid-19 kot Slovenija.

Prehajanje državni meja v času od 21. decembra do 6. januarja: Vstop v Italijo iz držav na seznamu C (t. i. rdečem seznamu, kjer je tudi Slovenija) je dovoljen le v primeru izjem določenih (nujne delovne, zdravstvene ali študijske obveznosti, vrnitev na domači naslov in nekatere druge izjeme). Obvezna je 14-dnevna karantena.

Med izjeme, ki za vstop v Italijo ne potrebujejo opravljenega negativnega testa na Covid-19, Odlok med drugim uvršča:

– prevoznike in spremljevalno osebje, vstop zaradi nujnih delovnih obveznosti, ki ne smejo trajati več kot 120 ur, tranzit v 36 urah, obmejni delavci, imetniki diplomatskega potnega lista, uslužbencih mednarodnih institucij, policije ali vojske, študenti in šolarji, ki mejo prehajajo dnevno ali najmanj enkrat tedensko zaradi udeležbe pri šolskih oz. študijskih obveznostih.

Več o tem: Italija koronavirus COVID-19

Iz pregleda je razvidno, da podobni pogoji kot v Sloveniji veljajo tudi v sosednjih državah. Zelo podobno ali skoraj enako pa je tudi pri prehajanju državnih mej. Slovenija ni tako nobena izjema niti se pri nas ne dogaja nič takšnega, kar ne bi poznali tudi drugje.

J. M.