Pošta zapira poslovalnice, na udaru so cele občine

Pošta Slovenija v želji za čim večji dobiček in ob velikem primanjkljaju zaposlenih pospešeno zapira poštne poslovalnice. Na seznamu sta po naših podatkih tudi poslovalnici v Škocjanu in Mirni Peči, ki naj bi jo zaprli 1. oktobra 2019. Pošta namerava v kratkem zapreti še 52 poslovalnic.

Pošta Slovenije je v 100-odstotni lasti države, v vladi, kjer upravljajo s temi naložbami, bi morali poskrbeti, da manjši kraji in prebivalci v njih ne bi bili na udaru. Pa temu ni tako.

Dolenjska poslanka Anja Bah Žibert

Poslanka Anja Bah Žibert: “To, da cele občine ostajajo brez poštnih poslovalnic, je nedopustno, za prebivalce je to velik problem. Koalicijske stranke, Vlada RS in Pošta Slovenije morajo najti ustrezne rešitve.”

Ponekod občine plačujejo tako za bankomate kot poštne poslovalnice

V različnih krajih se občinska vodstva na zapiranje poštnih poslovalnic sicer različno odzivajo. V Občini Loški Potok se poštni poslovalnici niso želeli odpovedati, zato se je občina odločila, da bo njeno delovanje pokrivala iz občinskega proračuna. Na letni ravni jih bo to stalo okoli 20 tisoč evrov. Po navedbah Petra Misje, predsednika Skupnosti občin Slovenije, v nekaterih občinah plačujejo tudi za to, da imajo lahko »preprosti ljudje bankomat« in tudi to, da imajo »mini pošto«. Tudi Misja  to ocenjuje kot nedopustno. Vladi je tudi predlagal, naj pripravijo novi model in mrežo izvajanja univerzalnih poštnih storitev na celotnem ozemlju in tudi model financiranja. Zaenkrat glede tega ni odziva pristojnih. V Pošti Slovenije pa opozarjajo, da si že več let prizadevajo za spremembo Zakona o poštnih storitvah, s katerim bi bila rešena večina težav. Pri tem gre med drugim tudi za ureditev univerzalne poštne storitve, kjer je cena (t. i. znamke) predpisana s strani države, pošta pa mora te pošiljke obvezno prenesti.

Največji kadrovski primanjkljaj imajo na območjih Domžal, Kamnika in Novega mesta. Na teh območju zaposleni na Pošti letos niso mogli koristiti niti letnega dopusta, ker je kadrovski primanjkljaj enostavno prevelik.

O tem in zapiranju poslovalnic so poslanci državnega zbora razpravljali pred dnevi na seji Odbora za gospodarstvo, kjer je sodelovala tudi dolenjska poslanka Anja Bah Žibert.

Poslanka je še posebej izpostavila resnično velik problem zapiranja poštnih poslovalnic, za kar je odgovorna vlada. Opozorila je tudi, da zaradi zapiranj manjših poslovalnic med prebivalstvom prihaja do težkih situacij. In to, da se prebivalce manjših krajev in občin pošilja tudi do 30 kilometrov stran, da lahko oddajo priporočeno poštno pošiljko, je za veliko število starajočih se prebivalcev preveliko breme.

Zato je vlado pozvala, da se njeni predstavniki usedejo skupaj s predstavniki Pošte Slovenije in najdejo rešitve. To, da cele občine ostajajo brez poštne poslovalnice, je označila za nedopustno.

Pošta Slovenije je v 100-odstotni lasti države, v njenem oziroma našem imenu s poštnim premoženjem upravlja družba SDH. Povprečna plača zaposlenih na Pošti Slovenije je bila v prvem tromesečju letos 1542,38 evra bruto. V Sloveniji je bilo to 1725 evrov. Na Pošti Slovenije je okoli 6300 zaposlenih. Do konca leta bi jih morali zaposliti še 312, doslej so jih zaposlili 160.

Na Pošti navajajo, da primernega kadra ne dobijo. Nazadnje so za razpis za poštarje prejeli 855 vlog, vendar so bili redki, ki so zadostili minimalnim pričakovanjem delodajalca (Pošte) po zaposlitvi.

Pripis: Prvotno so zapisali, da je poštna poslovalnica v Škocjanu že zaprta. Po obvestilu s Pošte smo to popravili. Poslovalnica (zaenkrat) še deluje. Pošto Slovenije smo zaprosili tudi za natančen seznam poslovalnic, ki so jih že ali pa jih nameravajo še zapreti. Številko 52 in ostale podatke smo povzeli iz gradiva ter razprave na parlamentarnem odboru za gospodarstvo v preteklih dneh.

J. M.