Poklicni gasilci v četrtek na protestni shod pred poslopje vlade

Novinarska konferenca Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije (SPGS), na kateri so predstavili podrobnosti protestnega shoda. (vir: Daniel Novakovič, STA)

Poklicni gasilci se bodo v četrtek, 16. februarja, ob 11. uri, zbrali na protestnem shodu pred poslopjem vlade, je danes dokončno potrdilo predsedstvo sindikata poklicnega gasilstva. Ugotavljajo, da vladna stran njihovim zahtevam po uvrstitvi gasilcev v višje plačne razrede ni prisluhnila, vladna izhodišča za reformo v javnem sektorju pa so njihovo nezadovoljstvo še okrepila.

Sindikat je sredi januarja na vlado naslovil zahtevo, da se poklicnim gasilcem plače dvignejo za osem plačnih razredov.

A ugotavljajo, da na vladni strani za to ni posluha. Izhodišča za prenovo plačnega sistema v javnem sektorju, ki jih je ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik v sredo predstavila reprezentativnim sindikatom, pa jih od namere, da nezadovoljstvo izrazijo na protestnem shodu, niso odvrnila, ampak ravno nasprotno.

Generalni sekretar sindikata David Švarc je na novinarski konferenci pojasnil, da pozdravljajo napoved, da v javnem sektorju ne bi bilo več delovnih mest, ki bi bila uvrščena nižje od minimalne plače. A so obenem nad novo plačno lestvico, ki naj bi jo po vladnih načrtih uveljavili s 1. januarjem 2024, niso navdušeni.

Še posebej pa je zanje sporen vladni predlog v delu, ko gre za odpravo plačnih nesorazmerij. Ta je predvidena v obdobju od 1. januarja 2024 do 30. junija 2026, kar pomeni, da naj bi gasilci do leta 2026 čakali na odpravo plačnih nesorazmerij, napredovanja pa bi bila zamrznjena.

Gasilci pričakujejo, da se jih uvrsti v primerne plačne razrede, da se odpravijo plačna nesorazmerja in se jih enako obravnava kot nekatere druge skupine.

A ker na vladni strani doslej niso naleteli na posluh, se bodo poklicni gasilci iz vseh poklicnih gasilskih enot v četrtek ob 11. uri zbrali na Trgu republike. Od tam bodo skupaj odšli na Gregorčičevo pred poslopje vlade, kjer bo vsak od njih dobil priložnost, da izrazi svoje nezadovoljstvo in tako tudi na “osebni ravni” izrazi svoja pričakovanja in zahteve.

V Sloveniji je poklicnih gasilcev nekaj več kot 1000, v 14 javnih poklicnih gasilskih enotah dobrih 800.

M. D.