Podražitve, inflacija, nižje plače, davek na nepremičnine, upokojitvena starost 67 let

(vir; Instagram, RG)

V vladi pod vodstvom Gibanja Svoboda in Robertom Golobom, SD (Tanje Fajon) in Levice (Luke Mesca) smo priča neverjetnim podražitvam. Potrjuje se, da draginja zdajšnji vladi ni prioriteta. Tega Golob ni niti skrival, že pred časom nas je podučil, da se bomo morali navaditi na življenje s podražitvami. In to reče človek, ki si je dal izplačati skoraj 2 milijona evrov nagrade za 10 mesecev vodenja državnega podjetja GEN-I, na več kot 400 tisoč evrov plače, v letu 2021.

Golobovi so opiti od zmage, njihov cilj je zgolj višanje davkov in – privatizacija energetike ter vsega, kar je še uspešnega od državnega premoženja.

V tem tednu so nam zapovedali najvišje temperature, ki jih imamo lahko v prostorih. V državo bodo spustili trume nezakonitih migrantov, odstranitev ograj na meji je za Golobovo vlado strateškega pomena.

Še prejšnji teden je Robert Golob kmetom obljubljal odkup vse pšenice, podrobnosti naj bi bile znane v tem tednu. Vmes je odšel na dopust in pozabil na obljubljeno. Je pa objavil fotografije z morja (domnevno posnete na jadrnici, vredni okoli milijon evrov, na Brionih) in to na družbenem omrežju – Instagramu. Ker ona menda ne uporablja družbenih omrežij, kakor je govoril pred volitvami. Na Instagramu ima blizu 20 tisoč sledilcev. Kmete je potegnil za nos, z napovedmi pa podražil pšenico, kar se bo odrazilo tudi v cenah moke in krušnih izdelkov.

Podražitve vodijo v inflacijsko spiralo

Zemeljski plin se je s 1. julijem podražil za 85 odstotkov. Kurilno olje se je sredi junija podražilo za 66 odstotkov. Zneski za položnicah za električno energijo so vsaj dvakrat višji kot v času vlade Janeza Janše. Napovedane so nove podražitve električne energije. Priča smo visokim podražitvam pogonskih goriv. Posledica vsega tega bodo višje cene storitev in izdelkov, stvari vodijo v inflacijsko spiralo. Inflacija je bila še maja bistveno pod povprečjem EU, v juniju je bila že 10,8-odstotna in višja od povprečja EU.

V težavah so državljani, gospodarstvo in kmetje. Dražijo se tudi oskrbnine v študentskih domovih, za dijaške domove te napovedujejo. Potihoma se že dražijo tudi komunalne storitve, pomoč starejšim in pomoči potrebnim na domu. Kmalu sledijo še oskrbnine v domovih za starejše. Dražijo se vsi izdelki in storitve. Prevozniki dihajo na škrge, delovno intenzivna podjetja ponekod začasno zaustavljajo proizvodnjo. Kljub velikim predvolilnim obljubam se bosta jeseni v šolah podražili tako malica kot kosilo.

Podražitev goriv ni bila potrebna

V času nekajtedenske Golobove vlade se je gorivo podražilo za 10 odstotkov. Golobova vlada je namreč umaknila uredbo prejšnje vlade Janeza Janše, ki je do 10. avgusta zamrznila ceno bencina na 1,56 evra in ceno dizla na 1,668 evra. Nekateri krivijo trgovce. Vendar pa trgovske marže predstavljajo manj kot sedem odstotkov končne cene. Največji problem pri visokih cenah naftnih derivatov so namreč visoke dajatve (visoki davki). Delež cene nafte v ceni bencina in dizla je namreč le okoli tretjine.

Kar 60 odstotkov cene bencina in dizla pa predstavljajo različne dajatve, kot so: davek na dodano vrednost, trošarine, dodatek za zagotavljanje prihrankov energije, takse za CO2 in celo prispevek za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije. Če natočimo 60-litrski rezervoar goriva, nam država pobere najmanj 60 evrov dajatev.

Rešitev so nižji davki 

Marsikaj bi bilo lahko drugače, če bi vlada Roberta Goloba ukrepala hitro in pravočasno. Na to opozarjajo tudi v poslanski skupini SDS, kjer so v parlamentarni postopek že sredi maja vložili predlog sprememb zakona o davku na dodano vrednost (DDV). Glavni cilj tega je bil, da se za dobave električne energije, zemeljskega plina in daljinskega ogrevanja uporablja posebna nižja stopnja DDV, v višini 5 odstotkov. Z znižanjem stopenj DDV se bi spodbudila tudi potrošnja, kar bi ugodno vplivalo na gospodarsko rast ter konkurenčnost, pa tudi na prihodke v državnem proračunu. Golobovi so nižje davke zavrnili.

Nižje neto plače, davek na nepremičnine, upokojitvena starost 67 let, ukinitev normirancev

V tem tednu so nas celo obvestili, da Slovenijo čakajo obsežne davčne reforme. Prva bosta, kot kaže, višja obdavčitev nepremičnin in potrošnje ter manjši davek na plače. Motijo jih samostojni podjetniki z normiranimi odhodki. Golobovi napovedujejo pokojninsko reformo, upokojitveno starost naj bi zvišali na 67 let.

Finančni minister Klemen Boštjančič (Gibanje Svoboda) je v teh dneh napovedal, da intenzivno iščejo načine, kako razveljaviti spremembe zakona o dohodnini, ki jo je sprejela koalicija Janeza Janše in po kateri so neto plače višje, uvedena je nova seniorska olajšava, več olajšaj je za dijake in študente ipd. Vse to namerava Golob zdaj državljanom odvzeti.

Vendar zanj to ni pomembno. Tako čarobno se je imel v teh dneh na morju, na jadrnici.

Foto, vir: Siol.net

J. M.