O takšnih plačah drugje lahko le sanjajo

Tako so protestirali sredi februarja 2018. (vir: Sindikat policistov Slovenije, Facebook)

Ministrstvo za notranje zadeve je včeraj javno objavilo seznam izplačanih plač 8694 zaposlenih v ministrstvu, policiji in inšpektoratu. Plače so bile izplačane v decembru, so v bruto zneskih in z zajetimi vsemi dodatki, tudi za delo v rizičnih razmerah, kot je zdajšnja epidemija, pa tudi morebitnimi poračuni.

Objava je povezana s stavko, ki jo je včeraj začel t. i. šefovski policijski sindikat – Policijski sindikat Slovenije (PSS), ki je blizu političnim strukturam nekdanje vlade Marjana Šarca.

Sindikat zahteva višje plače.

Podatki razkrivajo, da ima 75 policijskih uslužbencev višjo plačo kot ministri, podpredsedniki in predsednik vlade. Najvišja izplačana bruto plača je bila 9.589,75 evra. Minister Hojs je prejel 5.761,11 evra. Približno takšne so tudi plače ostalih ministrov, predsednika države in vlade pa prejmeta okoli 6 tisoč evrov bruto.

Povprečna bruto plača v Sloveniji je 1.821,44 evra. Kar 7358 zaposlenih v policiji in na ministrstvu prejema plačo višjo od slovenskega povprečja.

Zaposlen v policiji, ki je decembra prejel točno toliko kot je slovensko povprečje, se nahaja na 7359. mestu seznama. Opravlja delovno mesto hišnika V. v eni izmed policijskih uprav. Nekaj evrov manj od povprečja je, na primer, decembra prejela čistilka.

Seznam plač je dostopen tukaj: Plače MNZ december 2020 (pdf, 1,8 MB)

Res gre za anomalije, ki nujno terjajo reformo plač v javnem sektorju, kar pa je povsem nekaj drugega kot to zahteva t. i. šefovski policijski sindikat.

Veliko vpitja je zaradi javne objave podatkov. Menda tega javnost ne bi smela izvedeti. Na ministrstvu za notranje zadeve so ob objavi zapisali, da so plače javnih uslužbencev javne v skladu z 38. členom Zakona o sistemu plač v javnem sektorju.

To sta sinoči na Twitterju potrdila tudi nekdanja Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar in Gregor Virant, nekdanji minister za javno upravo, ki je zapisal: “Plače javnih uslužbencev so v Sloveniji javne. Tudi na individualni ravni (od Viranta dalje).”

To pomeni od leta 2008, ko je bil sprejet ta zakon. Policistom so nato plače še večkrat povečevali. Sindikat je pripravil tudi več protestov in s tem so izsiljevali. Prejšnje vlade so jim popuščale in zdaj smo, kjer smo. Zdajšnja vlada pa se je očitno odločila temu narediti konec.

Prvih 35 na seznamu:

J. M.