Pirc Musarjeva tihotapce migrantov pomilostuje kljub nasprotovanju tožilstva in sodišča

Nataša Pirc Musar (vir: arhiv)

Zgodba o predsedničini pomilostitvi enega od tujcev, obsojenega zaradi nezakonitega spravljanja ljudi čez mejo, dobiva novo nadaljevanje. V javnost je namreč prišel podatek, da je predsednica države Nataša Pirc Musar tihotapce migrantov pomilostila kljub nasprotovanju tožilstva in sodišča.

 

Možnost pomilostitve zapornika predsedniku republike daje zakon, a pri tem velja, da se za pomilostitev odloči le, če dajo soglasje k temu vse vpletene inštitucije, med drugim tožilstvo, sodišče in posebna komisija.

Pirc Musarjeva je do zdaj pomilostila tri tihotapce – avstrijsko državljanko Ozgur Dogan, srbskega državljana Nemanjo Kuzmanovića in ukrajinskega državljana Valerija Arakčejeva. Ozgur Dogan je Pirc Musarjeva pomilostila pred dnevi. S tem aktom ji je odpustila izvršitev preostanka izrečene stranske kazni izgona iz države. Za Kuzmanovića in Arakčejeva pa sta pomilostitvi, ki ju je odobrila marca letos, pomenila predčasni odhod iz zapora.

Kot poroča Necenzurirano, Pirc Musarjeva za pomilostitev ni dobila pozitivnega mnenja tožilstva. “Naše stališče v postopku pomilostitve omenjenih obsojencev je bilo negativno,” so sporočili z okrožnega državnega tožilstva na Ptuju, ki je preganjalo Kuzmanovića in Dogan. Enako so potrdili na okrožnem tožilstvu v Kopru, ki je vložilo obtožnico proti Arakčejevu. “Naša ocena je bila, da razlogi, ki so bili navedeni v prošnji za pomilostitev, tega ne opravičujejo,” so zapisali.

Vsaj v primeru Ukrajinca je pomilostitvi nasprotovalo tudi sodišče. Pirc Musarjeva je namreč pri pomilostitvi upoštevala njegovo zagotovilo, da se bo v Ukrajini pridružil vojski pri obrambi države. A, kot izhaja iz mnenja sodišča, ki ga je objavil portal, Ukrajinec zavaja. Vseskozi je namreč spreminjal razloge, zakaj se ga naj pomilosti.

“Obsojenec po eni strani navaja, da žena in otroka živijo na Poljskem in sta otroka zdaj, ko je obsojenec v zaporu, ostala brez očetove skrbi in podpore, kar napeljuje k zaključku, da bi otroka na Poljskem potrebovala očetovo prisotnost in podporo,” je zapisalo sodišče. Še na zaslišanju pred preiskovalno sodnico pa je Arakčejev navedel, da je razvezan in da za otroka ne plačuje preživnine. “Torej tudi že pred tem kazenskim postopkom otroka nista bila deležna očetove podpore, vsaj finančne ne,” je ugotovilo sodišče.

“Po drugi strani obsojenec navaja, da njegova mati v Ukrajini potrebuje njegovo pomoč in da države ne želi zapustiti. Hkrati pa navaja še, da mora izpolniti državljansko dolžnost in se odzvati pozivu predsednika Ukrajine za obrambo domovine, torej bi šel v vojsko in ne bi mogel pomagati ne materi ne otrokoma,” piše v mnenju sodišča, ki ugotavlja, da “obsojenec s prošnjo za pomilostitev zasleduje tri, med seboj izključujoče cilje”.

“In četudi dejstvo, da v Ukrajini divja vojna, močno vpliva na njene prebivalce in državljane, to v konkretnem primeru ne utemeljuje pomilostitve,” je poudarilo sodišče. Kaznivo dejanje je obsojenec storil iz koristoljubja, je dodalo.

Mnenje sodišča in tožilstva je Pirc Musarjeva gladko ignorirala.

A. V.