Peter Gregorčič o tem, kaj nas čaka po volitvah

Dr. Peter Gregorčič (vir: arhiv)

Na portalu Siol.net je objavljen intervju z izrednim profesorjem dr. Petrom Gregorčičem, ki je znan kot dober in pronicljiv analitik. Z Gregorčičem so se pogovarjali o demokraciji, dogajanjih v družbi GEN-I, poročilu Evropskega parlamenta o stanju v Sloveniji, medijskih umorih

in tudi o tem, kaj nas čaka po volitvah, ki bodo aprila 2022. “Leva ali desna vlada?”

Gregorčič je povedal: “Zadnje javnomnenjske ankete kažejo, da se verjetnost, da bomo po volitvah dobili desnosredinsko vlado, veča. Zdi se, da opozicija ne zna ponuditi prave alternative. Ljudje so vedno bolj naveličani destruktivne politike, ki le nerga. Utrujeni so od politike, ki tudi v času največje zdravstvene krize aktivno odklanja sodelovanje.”

Na vprašanje, “kakšen bo vpliv koronavirusa na rezultat volitev? Če Janševa vlada dela tako dobro, kot ste omenili, bo SDS dobila več glasov kot na predhodnih volitvah?” je povedal:

“SDS ima stabilno volilno telo. Zelo verjetno bo dosegla več glasov kot na zadnjih volitvah. Ta vlada kljub izjemnim razmeram in nasprotovanju opozicije, ki so jo pri bojkotu ukrepov velikokrat podprli tudi osrednji mediji, dela dobro. Res je, da ustavno sodišče vladi očita, da vlada z odloki. A res je tudi to, da to isto sodišče to vladanje “uravnoteži” tako, da samo vlada z začasnimi zadržanji, ko urgentno, velikokrat v zgolj nekaj dneh, sprejme sklep o začasnem zadržanju, potem pa več mesecev o zadevi vsebinsko ne odloči. Zadnji primer je zadržanje pogoja PC v državni upravi. Lahko se zgodi, da bo z vsebinsko odločitvijo sodišče čakalo tako dolgo, da bo četrti val že izzvenel. Potem pa bo sprejelo odločitev, ki bi jo potrebovali danes. Sodišče si zanjo zdaj očitno ne upa prevzeti odgovornosti.”

O proticepilcih je dejal, da se ti ne delijo po strankarskih linijah. Proticepilstvo je zapletena stvar, v času razmaha družbenih omrežij pa so lažni preroki dobili relativno velik vpliv.

Dr. Gregorčič je odgovarjal tudi na vprašanja o ostalih političnih strankah, za vsako posebej, za SD je dejal, da je stranka po njegovem mnenju naredila napako, ko so se spet povezali v KUL. Lahko se zgodi, da bo del volilnega telesa, ki bi sicer izbralo SD, na volitvah ostal doma.

Za LMŠ je dejal, da bo marginalna stranka, če bo sploh prišla v parlament. Levice si ne predstavlja v nobeni koaliciji, podporo pa imajo v urbanih središčih.

Za NSi je dejal, da stranka igra zanimivo igro, občutek ima, da iščejo način, kako bi pokazali svojo drugačnost in pri volivcih dokazali, da so samostojna, sredinska stranka.

Za SMC je dejal, da imajo tako Počivalšek kot poslanci umirjen nastop z jasnimi stališči. Rezultati anket za to stranko pa bodo postali merodajni šele po združitvenem kongresu s stranko GAS in po menjavi imena.

Stranko DeSUS je dokončno pokopal neuspeli poskus velike vrnitve Karla Erjavca na čelo stranke, odbore v svojo stranko že pospešeno pretaka Alenka Bratušek. Čeprav je vsebinsko prazna, zna nastopati na način, prepričljiv za tiste volivce, ki politično dogajanja spremljajo le površinsko.

Kaj pa ostali? Zelo zanimiv intervju v celoti lahko preberete na povezavi: siol.net

A. L.