Ošpice so tu: Kaj svetuje pediatrinja Alenka Schweiger – Pavlakovič?

Fotografija je simbolična.

V Sloveniji so se spet pojavile ošpice, pred tem so bile že skoraj izkoreninjene. V UKC Ljubljana tako zdravijo prvega otroka z ošpicami letos. Starši so se z otrokom vrnili iz Srbije, kjer se je otrok okužil, cepljen je bil s prvim odmerkom, z drugim pa še ne. Popolno zaščito namreč otroci dobijo šele po tem, ko prejmejo tudi drugi odmerek. Lani je bilo v Sloveniji sedem primerov obolelih z ošpicami.

Nato je v teh dneh prišlo do vnosa še na Pediatrični kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, kjer je bila odrasla oseba, ki je na pregled spremljala otroka, okužena z virusom ošpic, v stiku s to osebo je bilo po doslej znanih podatkih okoli 250 oseb.

Ob tem je čedalje več staršev, ki pod močnim vplivom različnih lobijev in spletnih forumov onemogočajo cepljenje svojih otrok in jih s tem izpostavljajo visokemu tveganju, tudi smrtnemu, česar se niti ne zavedajo.

Ošpice so namreč med najbolj nalezljivimi boleznimi, zboli kar devet od desetih ljudi, ki so v stiku z virusom in niso cepljeni. Lahko povzročijo hude zaplete, tudi smrt. Inkubacijska doba ošpic, kar je čas, ki mine od izpostavitve do pojava bolezenskih znakov, je 5 do 21 dni.

Najučinkovitejša zaščita pred boleznijo je cepljenje. Na portalu Moja Dolenjska smo zato za več podatkov zaprosili zdravnico, specialistko pediatrije Alenko Schweiger – Pavlakovič, dr. med. Kot pediatrinjo jo poznajo v Novem mestu, kjer je vrsto let delovala v tamkajšnjem zdravstvenem domu, v zadnjem času pa je pediatrinja v Črnomlju.

Pojasnila nam je, da so pediatri na primarnem nivoju v letu 2017 izvedli več akcij za ozaveščanje strokovne in laične javnosti o pomenu cepljenja. Zaskrbljeni so namreč zaradi vse večjega nasprotovanja obveznemu cepljenju in močnega vpliva “anticepilnega” lobija in posledično izbruha že izkoreninjenih nalezljivih bolezni v Evropi. Ošpice so se pojavile v sosednjih državah – v Italiji, na Kosovem, v Romuniji in Srbiji.

“Mnogi starši pa so prestrašeni in se bojijo stranskih učinkov po cepljenju in ne želijo cepiti svojega otroka zaradi zavajajočih in nepreverjenih informacij, ki se širijo po spletu,” je dodala.

Navedla je, da se je v Sloveniji v zadnjih nekaj letih znižala precepljenost proti nalezljivim boleznim in tako tudi precepljenost proti ošpicam, mumpsu in rdečkam. Kolektivno imunost pa zagotavlja več kot 90 % precepljenost. Pri tem je bilo leta 2012 cepljenih 95,3 % obveznikov, v letu 2016 pa je bilo cepljenih le še 92,3 %. To pomeni, da padec precepljenosti v Sloveniji proti ošpicam, mumpsu in rdečkam od leta 2012. Najnižja precepljenost je v Ljubljani, kjer je cepljenih le okrog 85 % otrok.

Nasvet: Starši naj se odločijo za cepljenje in otroka pripeljejo čim prej

Pediatrinja Alenka Schweiger – Pavlakovič svetuje, naj se starši, ki imajo otroke stare 1 leto in še niso bili cepljeni proti ošpicam, mumpsu in rdečkam, odločijo za cepljenje in otroka čim prej pripeljejo na cepljenje k izbranem pediatru. Pojasnila je, da je tveganje za resne stranske učinke po cepljenju ena proti milijon odmerkov.

O ošpicah je še povedala, da so zelo nalezljiva bolezen in je za določene skupine otrok, ki zaradi svoje osnovne bolezni (rak, revmatske bolezni, vrojene bolezni imunosti), ne smejo biti cepljeni, lahko smrtno nevarna. Izbruh ošpic lahko preraste tudi v epidemijo, ki je zaradi nižje precepljenosti realna nevarnost. Do izbruhov bolezni lahko pride v sredinah, kjer je več otrok, ki niso bili cepljeni.

Zapleti po ošpicah so pogosti: pljučnica, akutno vnetje srednjega ušesa, encefalitis, vnetje srčne mišice in osrčnika. Smrtnost pri razvoju encefalitisa (vnetja možganov) je visoka, od 12- do 15-odstotna, v 50 odstotkih pa lahko ostanejo trajne posledice.

A. L.