Odmevno: Obnaša se kot užaljena nevesta

(vir: Twitter)

Robert Golob, predsednik stranke Gibanje Svoboda, zavrača, da bi javnosti pokazal svojo dohodninsko odločbo, kakor je to medijem za objavo posredovala večina predsednikov in predsednic strank.

Vsi doslej v javnosti znani podatki kažejo, da Golob o svojih prejemkih v GEN-I na mestu predsednika uprave ne govori resnice.

Po podatkih iz poslovnega poročila GEN-I za leto 2020 je razvidno, da je prejel 214.034 evrov neto, kar je 17.833 evrov neto mesečno. Podatkov o bruto prejemkih GEN-I v poslovnem poročilu ni razkril, kar je bilo sicer v nasprotju z zakonu.

Poročali smo že, da bi Golob kot predsednik uprave državnega podjetja, mesečno lahko prejel okoli 17.833 evrov mesečno bruto (vključno s plačo in nagradami vred). To je določena zgornja omejitev. Takšne so omejitve plač po t. i. Lahovnikovem zakonu. V ostalih državnih podjetjih, kot sta Telekom in Petrol, zakon spoštujejo. Tudi Golob je to spoštoval, vendar le do leta 2018. Da je po tem prejemal preveč, so priznali tudi v GEN-I, kdaj bo vrnil, kar si je dal preveč izplačati, pa Golob doslej javnosti tudi še ni pojasnil.

V letu 2018 pa je kar naenkrat bruto znesek spremenil v neto, je možno sklepati iz poslovnih poročil.

Danes sicer trdi, da ima neto le 7000 evrov, govori tudi o 6000 evrih, ko bi treba pokazati dohodninsko odločbo, s katero bi lahko dokazal svoje trditve, pa tega ne stori.

Kaj prikriva?

V dohodninski odločbi so prikazani vsi prejemki, ne samo iz plač, tudi iz drugih virov, pogodbenih razmerij in prejemki iz naslova različnih lastninskih deležev ter podobno. Razvidni so tudi plačani davki in prispevki ter odmerjena dohodnina. Očitno je, da Golob javnosti ne skriva samo svojih prejemkov v GEN-I, pač pa tudi nekaj drugega.

Obstaja tudi velika možnost, da je Golob pri izplačilu v GEN-I uporabljal dvomljive poslovne prakse, s čimer se je lahko izognil plačilu dohodninskega davka.

Zakaj ne razkrije? 

Golob v teh dneh razlaga, da dohodninske odločbe ne bo pokazal “iz principa”. Menda zato, ker naj bi odločbo v enem od soočenju prvi omenil notranji minister Aleš Hojs. Kmalu zatem pa naj bi Televizija Slovenija Goloba prosila za posredovanje te odločbe. Golob je to označil kot sodelovanje televizije s Hojsom. Zato iz “principa” ne bo pokazal odločbe.

Z novinarskega vidika ni pri ravnanju novinarjev TV Slovenija prav nič narobe. Hkrati je znano, da so Goloba za odločbo prosili tudi iz drugih medijskih hiš. Nikomur je ni posredoval. Znano je tudi, da so dohodninske odločbe predsedniki strank javnosti posredovali že pred prejšnjimi vsakokratnimi volitvami. Torej je bilo to vprašanje tudi za Goloba pričakovano.

Za človeka, ki bi bil rad predsednik vlade, edino to in nič drugega, je takšno ravnanje, milo rečeno, najmanj otročje. Obnaša se kot užaljena nevesta, ki ji pride prav vsak izgovor.

Za Goloba, na katerega se lepi afera na afero, pa se zato v čedalje večjem delu javnosti pojavlja tudi vprašanje, ali bo “iz principa” prikrival tudi morebitna korupcijska tveganja in sporna izplačila iz državnega proračuna, če mu morda uspe priti na mesto predsednika vlade in če – ga bo o tem vprašal kdo, ki mu ni pogodu?

In ne nazadnje. Golob je bil leta 2009 v BiH soudeležen v veliki energetski aferi, kjer se je govorilo o 15 odstotkih. V BiH je še danes nezaželena oseba. V Sloveniji pa je v teh dneh hitel pojasnjevati, da izplačila 15 odstotkov provizije ni bilo, ker posel ni bil sklenjen.

Mimogrede, spomnimo. Tudi Zoran Thaler, nekdanji evropski poslanec iz vrst SD, ni prejel obljubljenih 100 tisoč evrov provizije, že na podlagi posnetih pogovorov o tem je bil nato v tujini obsojen na zaporno kazen, njegova politična pot pa je bila zapečatena.

J. M.