Odlazkovo medijsko hobotnico bo preverjala tudi Finančna uprava

Kljub obstrukciji opozicijskih poslancev iz vrst KUL je parlamentarni Odbor za kulturo včeraj, z glasovanjem 10 za in 0 proti, sprejel naslednji močan sklep:

– Pristojni organi, zlasti Finančna uprava RS (Furs), naj podrobno preverijo vse Odlazkove medijske nakupe in prodaje v zadnjih 5 letih.

Poslanski skupini Slovenske demokratske stranke in Stranke modernega centra sta namreč konec septembra vložili zahtevo za sklic nujne seja Odbora za kulturo z obravnavo naslednje točke Lastništvo medijev v Sloveniji in koncentracija medijskega prostora. Razprava je bila včeraj, opozicija, vključno s predsednico odbora Violeto Tomić, je sejo obstruirala, zapustila.

Martin Odlazek v zadnjem času veliko časa preživi v občini Škocjan, kjer ima tudi stalno prebivališče.

Največja koncentracija medijev v slovenskem prostoru se se pojavlja v povezavi z Martinom Odlazkom, ki je bil obsojen zaradi izkoriščanja invalidov.

Poslanci vladne koalicije so ocenili, da pristojni organi ne delujejo v skladu z zakonodajo in zadeve ne problematizirajo, saj sicer do koncentracije ne bi prišlo, ker to ni v skladu s slovensko zakonodajo, še več, koncentracija je prepovedana.

Odlazek namreč skupaj s svojimi družinskimi člani obvladuje več kot 60 različnih medijev.

Družba Salamon je največje podjetje v skupini Media24, družina Odlazek pa jo obvladuje prek Eurofita, družinskega podjetja, ki je v lasti Martina Odlazka in njegovih sedmih otrok, najmlajša je rojena leta 2013.

Pomemben del lastništva podjetja Salamon, in sicer 45,39 % je bil pred leti, zaradi propada tiskarne Krater, prenesen na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) torej v posredno lastništvo vseh državljanov in državljank.

Martin Odlazek, ki tako že vrsto let svoj medijski imperij gradi na združevanju dejavnosti tiska, radia in televizije se že od leta 2018 zanima tudi za nakup Večera, združenega z Dnevnikom. Kupil je Primorske novice, je lastnik Dolenjskega lista, revije Reporter, številnih drugih revij in številnih radijskih postaj, kar je razvidno tudi iz medijske hobotnice, objavljene v naslovni fotografiji.

Kakšen je Odlazkov medijski imperij?

Odlazkova skupina Media24 je zrasla iz Salomonovega oglasnika, ki je bil kmalu po osamosvojitvi ključna platforma za izmenjavo blaga in dobrin.

Prav Salomon, ki je izdajatelj oglasnika, je največje podjetje v skupini Media24, družina Odlazek pa ga obvladuje prek Eurofita: družinskega podjetja, ki je v lasti Martina Odlazka in njegovih sedmih otrok.

Pomemben del lastništva podjetja Salomon, na katerega je vezan dobršen del hobotnice, je sicer pred leti prišel v (posredno) lastništvo vseh državljanov. Po propadu tiskarske skupine Krater, ki je bila pomemben del Media24, je namreč lastnica 45,39 % deleža postala Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB). A Odlazkov interes je v pogodbi z DUTB dobro zavarovan, za to je poskrbel že pred leti v času levih vlad.
Skupina Media24 ima v porfelju tudi podjetje Veseljak TV, ki izdaja televizijo TV Veseljak.

Salomon je tudi največji posamični (tretjinski) lastnik podjetja RGL, ki predstavlja radijski steber v skupini Media24.

RGL je v medijskem razvidu vpisan kot izdajatelj številnih radijskih postaj, med katerimi so ključne blagovne znamke Aktual, Veseljak, RGL in Salomon.

RGL je tudi večinski lastnik izdajatelja Radio Kum, ki je izdajatelj radijske postaje Radio Aktual Kum. Prek prijateljskih povezav pa imajo delež tudi v Radiu Krka.

Nadalje so lastniki medijev: Radio Ptuj, Štajerski vestnik, Novi tednik in Radio Celje.

Alena Nardini, bivša žena Martina Odlazka, je ključna oseba v četrtem stebru skupine Media24, ki je družba Svet24. Gre za izdajatelja dnevnega splošnoinformativnega časopisa Svet24 in lastnika podjetja Media Partner, ki ob Salomonu prav tako izdaja več revij. Najbolj znane so Zvezde/Lady in Obrazi/Avenija. Svet24 je tudi lastnik podjetja Media24, ki prek podjetja Tretje revije izdaja še nekaj naslovov, med njimi Novo in Lizo/Majo. Pod okriljem Media24 in Odlazkovih je tudi tednik Reporter.

Več o tem in poimensko, pa tudi, da naj bi Odlazku denar posojal kar brusniški Ivan Kralj, lahko preberete tukaj – vir in tukaj 

S skupino Media24 je povezano še podjetje Infonet, nekoč konkurenčni izdajatelj komercialnih radijskih postaj, ki jih trži pod blagovno znamko Radia 1. Med bolj znanimi radii iz mreže Infonet so še Radio Antena, Radio Belvi in nekaj nekdanjih regionalnih radijskih postaj.

Omenjene radijske postaje sicer niso del skupne ponudbe Media24, a je iz javno dostopnih virov razvidno, da je v Infonetu lastniško udeležen Salomon.

Media24 ima v dvotretjinski lasti tudi digitalno oglaševalsko agencijo Kokos Agency (direktor Media24 Igor Klun ima v lasti še nadaljnjih 10 %), ki skrbi za trženje februarja 2020 nastalega portala Necenzurirano.si, ki velja za prvega medijskega rotvajlerja v boju proti Janševi vladi. Članki s portala novinarjev Primoža Cirmana, Vesne Vuković in Tomaža Modica se pojavljajo tudi v časopisu Svet24. vir

Lastništvo: Martin Odlazek in njegovih 7 otrok obvladuje naslednja podjetja:

Delček medijev:

J. M.