Obljubljali brezplačen vrtec za drugega otroka, zdaj pa bodo zanj uvedli plačilo

(vir: arhiv)

Tri koalicijske stranke – Gibanje Svoboda, SD in Levica – so v svojih predvolilnih programih obljubljale brezplačen vrtec za vse otroke. A po letu in pol so na obljubo pozabile. Najnovejši predlog gre namreč v povsem drugi smer in se znova uvaja plačilo vrtca za drugega otroka.

 

Minister za izobraževanje iz vrsta Gibanja Svoboda Darjo Felda namreč predlaga, da vrtec za drugega otroka (ob hkratni vključenosti dveh otrok v vrtec) za starše ne bi bil več  brezplačen, pač pa da bi morali plačati 30 odstotkov cene.

Brezplačni vrtec za drugega otroka, kadar je vpisan v vrtec sočasno s sorojencem, je sicer v veljavi od 1. septembra 2021, uvedla ga je prejšnja vlada Janeza Janše. Starši pa so oproščeni plačila za vrtec tudi za tretjega in nadaljnjega otroka iz iste družine in to tudi takrat, ko otrok v vrtec ni vključen hkrati s sorojenci.

S predlagano spremembo pa bi starši ponovno plačevali po režimu, kot je veljal od 1. julija 2012 do 1. septembra 2021, torej, da bo država za drugega otroka v vrtcu krila 70 odstotkov cene, ki bi jo sicer morali starši, staršem pa bo ostalo plačilo 30 odstotkov.

A. V.