Občinski svetnik odkrito o načinu delovanja Gibanja Svoboda

(vir: zajem zaslona)

Na seji trboveljskega občinskega sveta, z dne 27. septembra, je Robert Jerman, občinski svetnik iz vrst Gibanja Svoboda, v razpravi o imenovanju prokurista Komunale Trbovlje župana Zorana Pozniča opozoril na posledice, ki jih bo župan imel z vlado, če bo za prokurista Komunale podprl kandidata SDS, ki ima sicer dovolj kompetenc, znanja in je tudi izobražen dovolj.

Jerman je še dodal: “To je kader SDS. In če se je župan tako odločil, jaz mislim, da bo sam nosil tudi kakšne probleme pri komunikaciji z državo.”

Na to so se odzvali v SDS in zapisali, da izrečene besede svetnika Gibanja Svobode razumejo kot povsem odkrito grožnjo županu.

O podobnih pritiskih sicer poročajo tudi iz nekaterih drugih občin. V občinah pa, kjer je Gibanje Svoboda del t. i. koalicije, pa imajo po navedbah poznavalcev prav poseben režim. Svetniki imajo nadzor in nadzornika iz strankinega centra v Ljubljani. To so običajno ljudje iz volilnega štaba Roberta Goloba (večina iz Gen-I oz. energetike). Podobno kot imajo nadzornike tudi poslanci Gibanja Svoboda. Nič se ne zgodi, ne da “Ljubljana to potrdi”, navajajo.

Poleg tega Gibanje Svoboda na ravni občin ni sklenila koalicijske pogodbe, pač pa sporazum z županom, kar slednjemu še dodatno otežuje delo. S svetniškimi skupinami se mora župan nato dogovarjati ločeno, saj je “gospoda iz Gibanja Svoboda očitno več vredna kot ostali in se jim zdi za malo, da bi pri županu sedeli z ostalimi kolegi v občinskem svetu”.

Nadalje na ministrstvih županom niti telefona ne dvignejo, kaj šele odprejo vrat, če za to prej ne poskrbijo bodisi poslanci ali zadolžen za posamezno občino v centrali Gibanja Svoboda.

To pa je vse nekaj drugega od obljub Roberta Goloba pred lanskimi volitvami. Takšne diktature, kot jo izvajajo Golobovi, v samostojni Sloveniji še ni bilo, opozarjajo poznavalci političnega dogajanja tudi na lokalni ravni.

Posnetek na seji trboveljskega občinskega sveta:

M. D.