Ob preoblikovanju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja bodo na slabšem revni

Vlada Roberta Goloba je ob napovedanem preoblikovanju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja napovedovala, da želi s tem onemogočiti dvigovanje cen omenjenega zavarovanja in tako pomagati revnim, a ti bodo s preoblikovanim zavarovanjem na slabšem. Prispevek bo namreč za manj premožne višji, za bolj premožne pa nižji.

 

Po novem bo namreč obvezni prispevek za dopolnilno zdravstveno zavarovanje zniževal dohodninsko osnovo, saj se bo upošteval pri izračunu davka na dohodek oziroma dohodnine. Zato bo znižal dohodninsko osnovo, od katere se plača davek. To bo bolj koristilo tistim, ki so v višjih dohodninskih razredih.

Tisti v najnižjem dohodninskem razredu, ki je obdavčen 16-odstotno, bo ob upoštevanju vpliva na dohodnino dejansko plačal 29,4 evra obveznega zdravstvenega prispevka na mesec, tisti v najvišjem, kjer je obdavčitev 50-odstotna, pa samo 17,5 evra mesečno, je portalu N1 potrdilo več strokovnjakov. Pri tem je pomembno tudi, da mnogi z najnižjimi dohodki dohodnine sploh ne plačujejo. Zanje bi torej obvezni zdravstveni prispevek znašal 35 evrov mesečno ne glede na upoštevanje pri dohodninski osnovi.

Vse skupaj bo pomenilo tudi, da bo državni proračun iz naslova dohodnine prejel manj. Izpad iz tega naslova naj bi bil 100 milijonov evrov letno.

A. V.