NSi sedi na dveh stolih – malo v vladi, malo v opoziciji

Matej Tonin, predsednik NSi, in Robert Ilc, glavni tajnik NSi. (vir: arhiv)

Stranka NSi je tudi po zamenjavi vlade poleti lansko leto obdržala velik del svojih kadrov v družbah v večinski ali delni lasti države. Razlog za slednje leži v tihem dogovoru med vlado Roberta Goloba in NSi, po kateri je slednja v zameno za podporo nekaterih ključnih vladnih projektov lahko obdržala nekatere svoje položaje.

Tako v upravah in nadzornih svetih podjetij v večinski državni lasti še vedno sedijo posamezniki iz vrst NSi ali blizu slednji.

V upravi Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki upravlja z državnim premoženjem, na primer še vedno sedi Janez Tomšič, ki je bil na to mesto imenovan aprila 2021. Tomšič, ki je bil nekoč podpredsednik SLS, danes pa velja za kader NSi, je po zamenjavi vlade ostal tudi prvi nadzornik Kapitalske družbe in SID banke. Slednja je edina banka v 100-odstotni državni lasti, vodi jo Borut Jamnik, Tomšič pa mu je pred kratkim podpisal pogodbo za povišanje plače (iz 16 tisoč na 20 tisoč evrov mesečno). Jamnik je nečak nekdanje podpredsednice in nekdanje izolske županje Brede Pečan (SD) in velja za kader Gregorja Golobiča.

Kljub zamenjavi oblasti se je na vrhu uprave Družbe za avtoceste (Dars) obdržal Valentin Hajdinjak, ki je bil v preteklosti podpredsednik NSi, v nadzornem svetu upravljavca avtocest v Sloveniji pa še naprej sedi Anton Guzej, ki prav tako sodi v kvoto NSi.

Položaje so ohranili tudi kadri NSi na Pošti Slovenije, v Telekomu in drugod. SDH se je denimo lani odločil za zamenjavo petih od skupaj šestih predstavnikov kapitala v nadzornem svetu Holdinga slovenskih elektrarn (HSE), stolček pa je takrat kot edini obdržal Denis Bele, ki naj bi bil blizu NSi.

Poslanska skupina NSi še vedno ni prispevala manjkajoče tri podpise za ustanovitev parlamentarne komisije, ki bi preiskovala poslovanje Gen-I, v času, ko je tega vodil Robert Golob. Nadalje si je NSi s pomočjo koalicije prisvojila vodenje obeh parlamentarnih komisij, prek katerih ima opozicija edine vzvode za nadzor koalicije. Tako NSi vodi parlamentarno Komisijo za nadzor javnih financ in Komisijo za nadzor obveščevalnih služb. Sporno je predvsem, da NSi vodi Komisijo za nadzor javnih financ (KNJF), katere vodenje je vedno pripadlo največji opozicijski stranki (dane je to SDS). Vodenje komisije pa je s pomočjo koalicije prevzel Jernej Vrtovec, za katerega je potrjeno, da je v redni telefonski povezavi z Vesno Vuković, zdajšnjo generalno sekretarko Gibanja Svoboda, znano po tem, da ji je Golob iz Gen-I, v času, ko je bila novinarka, nakazal nikoli pojasnjenih 103 tisoč evrov. Plačevalo ji je tudi Gorenje, pa tudi podjetje v lasti zdajšnjega finančnega ministra Klemna Boštjančiča.

A. V.