Novo mesto: Študij na Visoki šoli za upravljanje podeželja Grm ne bo več plačljiv

Srednja kmetijska šola Grm Novo mesto (Sevno pod Trško goro).

V torek so poslanci so ob obstrukciji večine poslancev opozicije iz vrst KUL s 45 glasovi za in enim proti potrdili predlog odloka o ustanovitvi samostojnega visokošolskega zavoda Visoke šole za upravljanje podeželja Grm Novo mesto. Tako se bo ta zasebni zavod preoblikoval v javnega.

Predlog odloka, ki ga je v obravnavo državnega zbora predložila skupina koalicijskih poslancev, je predhodno obravnaval in potrdil odbor za izobraževanje, znanost, šport in mladino kot matično delovno telo.

Na to, da Visoka šola za upravljanje podeželja Grm, ki deluje na Sevnem, nima sistemsko urejenega financiranja, zato izvajajo le izredni študij, sta že leta 2018 opozorila poslanca SDS, Tomaž Lisec iz Posavja in Anja Bah Žibert, izvoljena na Dolenjskem.

V parlamentarni postopek sta že marca 2018 vložila predlog, po katerem bi v šoli izvajali reden pouk in tako mladini omogočili neplačljiv študij, kar bi bila velika pridobitev za celotno regijo. Takrat so ta predlog zavrnili, zavračala ga je tudi Kulovska vlada pod vodstvom Marjana Šarca.

Ti so predlogu nasprotovali tudi zdaj, vseeno je v parlamentu prevladal razum, predlog so podprli vsi iz SDS, SMC, NSi, SNS in oba poslanca narodnosti. Poslanec Igor Zorčič je glasoval proti, ostalih poslancev iz vrst Kulovskih strank LMŠ, SD, Levica, SAB in Nepovezanih poslancev (prestopnikov iz SMC) pa v času glasovanja ni bilo v parlamentu.

Anja Bah Žibret je v razpravi med drugim poudarila, da gre za visokošolski zavod, ki deluje na Dolenjskem in da se tudi ves čas zavzema za to, da tudi ta regija pride do samostojne javne univerze. Zavrnila je očitke opozicijskih poslancev, češ da gre pri preoblikovanju zasebnega zavoda v javnega za osebno korist.

Tomaž Lisec pa je zapisal, da gre za nadgradnjo visoke šole, po novem bo to javni zavod (nič več šolnin), kar je tudi pot k razvoju podeželja in kmetijstva na Dolenjskem, Posavju in Beli krajini ter decentralizacija visokošolstva.

Poslanka Bah Žibertova in poslanec Lisec sta sicer že leta 2018 zapisala, da šola nima sistemsko urejenega financiranja, zato izvajajo le izredni študij, za katerega morajo študentje plačevati šolnino, študentje pa težko plačujejo šolnine.

V obrazložitvi sta napisala, da je razlogov za ureditev brezplačnega študija na Visoki šoli za upravljanje podeželja Grm več, najpomembnejša pa sta dva: geografski in programski.

M. D.