četrtek, 20 junija, 2024
Doma Bela krajina Novo: “Epidemija je prešla v fazo izzvenevanja”

Novo: “Epidemija je prešla v fazo izzvenevanja”

Prof. dr. Marko Noč

Včeraj so opravili 1338 testiranj na novi koronavirus, pozitivnih je bilo 6 oseb ali 0,44 odstotka vseh, kar je dobro, vendar pa v prejšnji dveh dneh niso zaznali nobene nove okužbe.

Včeraj so bile nove okužbe potrjene v občinah: Ljutomer (4), Lendava (1) in Rogatec (1).

V občinah naše regije, to je Jugovzhodne Slovenije, število potrjenih okužb ostaja enako, to je 149, od tega v Beli krajini 89 ali 60 % vseh v regiji.

V bolnišnicah je bilo včeraj skupno 56 oseb, od tega 17 na intenzivni negi. Iz bolnišnic so odpustili 3 osebe, 1 pa je umrla.

Najnovejši podatki kažejo, da so doslej iz bolnišnic odpustili skupno 244 oseb, skupno je zaradi koronavirusa umrlo 98 oseb.

Število bolnišničnih obravnav se umirja, prav tako število tistih, ki so v intenzivni negi, število umrlih pa narašča.

Skupno so doslej opravili 57.474 testiranj, okužbe z novim koronavirusom potrdili pri 1445 osebah, kar je pri 2,51 % vseh.

Priznani zdravnik, prof. dr. Marko Noč iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, je na današnji konferenci med drugim povedal naslednje:

Epidemija je prešla v fazo izzvenevanja, ko pa moramo še vedno natančno upoštevati vsa navodila vedenja. Sicer bomo izgubili vse, kar smo s skupnimi močmi prigarali v več kot 7 tednih.

– Imamo večkrat manjše število umrlih kot razvitejše države. Delež umrlih v intenzivnih enotah ne presega 20 %, kar je primerljivo z najboljšimi priporočili v strokovni literaturi. Tak uspeh smo dosegli s svojim znanjem in bogatimi izkušnjami.

Nujen predpogoj je bilo pravočasno obvladovanje epidemije, ki je preprečilo nekontroliran in neobvladljiv naval intenzivnih bolnikov, ki mu ne more biti kos še tako razvid zdravstveni sistem. Naša največja zasedenost intenzivnih enot je bila le 35 %.

Pravočasno je potrebno odkriti morebitno novo širjenje virusa, da intenzivne enote ne bodo pokleknile. Ključno bo vaše sodelovanje. Sicer nas ne bo rešilo niti 1000 najbolj sodobnih respiratorjev.

O medicinski opremi pa je dejal:

Ob začetku epidemije je bila situacija v soseščini kritična, naša skladišča opreme so bila prazna, nismo imeli natančne ocene intenzivnih postelj in respiratorjev. Spopad s prvim valom epidemije je bil velik uspeh, ki nas uvršča v svetovni vrh.

Trenutno imamo v Sloveniji 430 strokovno ustreznih respiratorjev. V prihodnjih tednih si lahko obetamo še dodatnih 140. Skupna številka presega število razpoložljivih intenzivnih postelj in ustreznih priključkov za kisik v slovenskih bolnišnicah.

Vlada RS je zato včeraj po nasvetu svetovalne skupine podjetju GenePlanet vrnila že dostavljenih 20 respiratorjev Siriusmed in prekinila pogodbo za nabavo nadaljnjih 110. Slovenija ima rezervni scenarij nabave do 300 respiratorjev na skupnem razpisu EU.

 

Respirator pa je le del zgodbe. Slovenija je glede na število intenzivnih postelj glede na število prebivalcev na dnu evropske lestvice. Kar je posledica nereševanja nakopičenih problemov v zadnjih 20 letih.

Analitični podatki za 4. maj 2020 so naslednji:

Viri: Twitter, Vlada RS, Nacionalni inštitut za javno zdravje, COVID-19 Sledilnik

C. R.