Nikomur ne nakazujte v Bitcoin denarnico, vse je izmišljeno!

(vir: pixabay.com)

Danes poteka nov velik val sporočil lažnega izsiljevanja, usmerjen na slovenske uporabnike. Preberite navodila varninainternetu.si/izsiljevanje in lažno sporočilo nemudoma izbrišite.

Iz slovenskega centra Varni na internetu so zapisali, da se v zadnjem času na njih obrača vse več uporabnikov, ki so v svoj elektronski poštni predal prejeli nenavadno sporočilo.

Neznanec iz neke tuje države trdi, da je računalnik uporabnika okužil z virusom, ki je uporabnika prek kamere posnel pri masturbiranju, prav tako pa je pridobil podatke o njegovih kontaktih na družabnih omrežjih. Uporabniku daje na voljo nekaj časa za nakazilo določenega zneska v eni izmed kriptovalut, drugače bo posnetek poslal vsem njegovim kontaktom.

V zadnjih obravnavanih primerih v sporočilo vsebuje tudi geslo, ki so ga pošiljatelji najverjetneje pridobili v eni izmed javno objavljenih ukradenih baz podatkov različnih spletnih storitev. V največ primerih je šlo za geslo, ki so ga uporabniki uporabljali za LinkedIn.

V nekaterih primerih goljufi tudi ponaredijo elektronski naslov pošiljatelja, tako da na prvi pogled izgleda, kot da je bilo sporočilo poslano iz prejemnikovega elektronskega naslova. V besedilu potem lažno navajajo, da je to dokaz, da so jim vdrli v poštni račun. V resnici pa ne gre za vdor, saj je pošiljatelja el. sporočila zelo enostavno ponarediti.

Gre seveda za lažno sporočilo, poskus prevare, o kateri so prvič obveščali že prd letom dni. Izsiljevanja so zadnja leta zelo pogosta, tako z izsiljevalskimi kripto virusi, intimnimi posnetki, izsiljevanja z napadi onemogočanja ipd.

Tokratna prevara pa je precej bolj enostavna, gre za klasično pošiljanje sporočil na množico elektronskih naslovov, kjer goljufi računajo na to, da bodo določen majhen delež prejemnikov tako prestrašili, da bodo ti pripravljeni plačati.

Z zadnjim trikom, ko v sporočilo vključijo še javno znano geslo, grožnja na prvi pogled izgleda veliko bolj realna, sploh če uporabniki niso seznanjeni s tem, da je bilo njihovo geslo v preteklosti ukradeno.

Primer zlorabe:

Več o tem preberite tukaj: tukaj 

C. R.