Znameniti lastnik nekoč znanega novomeškega podjetja Mirage v težavah, tokrat pri sosedih

Večina se še spomni avtomobilskih nalepk, ki smo jih pred leti po neki čudni odločitvi takratne vlade morali lepiti na prvo vetrobransko steklo avtomobila. S tem smo dokazovali, da je vozilo registrirano.

Nalepke so tiskali v novomeškem podjetju Mirage, ki je nato z ukinitvijo nesmiselnega ukrepa, kar se je zgodilo šele štiri leta pozneje – marca 2005, zašlo v težave. Danes je podjetje v stečaju. Včeraj pa je hrvaški portal zadarski.hr. poročal, da je zadrska policija kazensko ovadila 47-letnega slovenskega državljana. Sumijo ga ponarejanja denarja in dokumentov.

V vili v kraju Diklo pri Zadru, ki jo je nekoč uporabljal lastnik Miraga, nato pa so ga iz nje deložirali, naj bi našli “tovarno” za izdelavo ponarejenega denarja in dokumentov. Zadrsko sodišče je odredilo izpraznitev vile in predajo, pri tem pa so našli posebne stroje za tiskanje in opremo ter primer prijavili policiji. Ovadeni pa trdi, da gre za sofisticirano opremo, s katero je opravljal grafične storitve, skratka, da jo je uporabljal za svoje delo. Po poročanju spletnega portala naj bi jim dejal, da se je dlje časa ukvarjal z grafično dejavnostjo in da je imel več specializiranih podjetij, nekatera od teh so imela sedež v Zadru. Dve od teh pa sta bili v letu 2012 na seznamu največjih podjetij neplačnikov davkov, skupni dolg je bil 49,8 milijona kun, tudi ti sta danes v stečaju

Zdaj bodo strokovnjaki hrvaške osrednje banke preverjali, ali je šlo pri tem res za to, kar pravi Novomeščan, lastnik Miraga v stečaju, ali ne in izdelali strokovno mnenje. Policisti so sicer pri preiskavi vile našli vzorec za izdelavo osebnih dokumentov različnih držav, kot tudi materiale za izdelavo dokumentov.

Slovenskega državljana so ovadili zaradi suma kaznivega dejanja izdelave, nabave, posedovanja, prodaje ali oddajanja sredstev za ponarejanje. Kljub zahtevi tožilstva o priporu so ga po zaslišanju izpustili in se bo branil s prostosti.

Spletni portal zadrski.hr je še zapisal, da je bil 47-letnik poleg luksuzne vile tudi lastnik letala in helikopterja ter da je obogatel zahvaljujoč poslovanju s slovensko državo.

Pri tem so v nadaljevanju zapisali med drugim tudi to, da mu je morala slovenska država izplačati “več milijonov evrov odškodnine zaradi enostranske odpovedi pogodbe glede registracijskih nalepk za motorna vozila”. Tu so bili v zmoti, saj je bila Republika Slovenija družbi Mirage Holografhy Studio iz Novega mesta zaradi razdrtja pogodbe, vezane na nalepke za tehnični pregled motornih in priklopnih vozil, namesto zahtevanih 4,656.884 evrov oziroma z zamudnimi obrestmi 8,4 milijona evrov izgubljenega dobička dolžna plačati 405.050,28 evrov oziroma z obrestmi nekaj več kot 730.000 evrov. Podjetje pa je moralo državi povrniti tudi sorazmerni del pravdnih stroškov.

Nadalje so zapisali, da je lastnik podjetja Mirage “po zmagi” na slovenskem sodišču podpisal pogodbo za izdelavo dveh milijonov srbskih potnih listov. Nato naj bi se iz posla umaknil z obtožbami proti Centralni banki Srbije in nekemu nemškemu podjetju, da so mu ukradli patent in tehnologijo za izdelavo biometričnih potnih listov.

Preverili smo, kdo je lastnik podjetja Mirage in ugotovili, da je to Novomeščan Robert Rotar. Danes je Mirage sicer v stečaju, včasih pa je bilo mogočno. Vendar ne dolgo. Slovenski mediji pa so pred leti o teh nalepkah in nato tožbi podjetja proti državi tudi veliko poročali.

Uporaba nalepk je veljala od leta 2001 do 2005. Pogodba s podjetjem Mirage bi se iztekla decembra 2006, toda marca 2005 je takratna vlada z zakonom nalepke odpravila in pogodbo enostransko prekinila. Mirage pa je nato vložil tožbo in zahteval odškodnino za izgubljeni dobiček ter jo v veliki meri izgubil.

C. R.