Namesto hitrega reševanja zdravstva, grozi njegov popoln razpad

(vir: arhiv)

Stranke vladne koalicije so pred volitvami dajale mnoge obljube. Med drugim so obljubljale skrajšanje čakalnih vrst, pregled pri specialistu v 30 dneh in ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Nič od tega po enem letu vladanja vlade Roberta Goloba še ni uresničenega in, kot kaže, še dolgo ne bo.

 

Čakalne vrste v zdravstvu se namreč kljub obljubam, da bodo že v kratkem krajše, ne skrajšujejo, ampak se nasprotno celo daljšajo. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je npr. 1. aprila nedopustno dolgo čakalo na 279 vrst zdravstvenih storitev 132.612 oseb. To je štiri odstotke več kot 1. marca letos, za 9,6 odstotka več kot 1. januarja letos, za 8,1 odstotka več kot 1. septembra 2022.

Podobno je s pregledom pri specialistu. Ne samo, da vladajoča koalicija ni uresničila demagoške predvolilne obljube SD, da se bo na pregled pri specialistu čakalo največ 30 dni, pač pa se tudi tu čakalne dobe le še podaljšujejo. Še več. Po podatkih zavarovalnic je med ljudmi izjemno poraslo zanimanje za dodatna posebna zavarovanja, s katerimi si je mogoče zagotoviti hitrejši pregled pri specialistu. Ljudje torej ne samo, da niso dobili hitrejših zdravstvenih storitev, pač pa so celo prisiljeni kupovati dodatna zavarovanja, da so zdravstvene storitve deležni v nekem še znosnem času. Razpadu sistema javnega zdravstva torej na vsej črti.

Neuresničena ostaja tudi obljuba o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. To ne samo, da ostaja še naprej, pač pa ga bodo morali obvezno plačevati tudi tisti, ki do zdaj tega niso želeli, ker so menili, da ga ne potrebujejo. Poleg tega prenos dodatnega zavarovanja z zasebnih zavarovalnic na Zavarovanja za zdravstveno zavarovanje Slovenije pomeni zgolj prerazporejanje denarja iz enega žepa v drugi – ljudje ga bodo morali še vedno plačevati, le da za to ne bodo dobili posebne položnice, pač pa jim ga bo pri plači odtrgal že delodajalec.

Težave v zdravstvu vsekakor niso od včeraj in za njih ni odgovorna samo trenutna vlada. Težava pa je, da ta kljub obljubam ni naredila še ničesar, kar bi stvari vsaj malo izboljšalo. Pri tem lahko zato le upamo, da se bo, kot bi rekel prvak SDS Janeza Janša, vlada čim prej vzela v roke. Kajti sicer nam grozi popoln razpad sistema.

Aleksander Vodeb