Najdbe na območju morišča v Kočevskem rogu

Jama pod Macesnovo gorico

Med arheološko preiskavo brezna Jama pod Macesnovo Gorico v Kočevskem rogu so našli 13 eksplozivnih polnitev in 30 električnih detonatorjev naprav za aktiviranje eksploziva. Včeraj so to uničili.

Območje pod Macesnovo gorico je bilo ob koncu druge svetovne vojne prizorišče povojnih komunističnih pobojev.

Najdbe sta včeraj okoli 14. ure uničila pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Gorenjske in Ljubljanske ter Dolenjske regije.

Jama. Predmeti, ki so jih našli na lokaciji Jama pod Macesnovo gorico (vir: arhiv)

V dveh raziskavah je bilo v vrtači pred breznom, kjer so žrtve slačili, najdenih več kot 60 kilogramov predmetov, med drugim je bilo 185 križcev, 146 svetinjic, številne pasne spone in drugi deli opreme. Po zbranih podatkih je bilo v Kočevski rog odpeljanih najmanj 1500 Slovencev.

Morišče, je bilo minirano in zasuto z več sto kubičnih metrov kamnine. S tem so očitno želeli zakriti dejanja povojne morije na tem območju. Zadnje miniranje je bilo domnevno v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Toliko so, kot kaže, stare tudi najdbe, ki so jih včeraj uničili.

Posmrtni ostanki umorjenih takoj po drugi svetovni vojni leta 1945 so v globini 12 metrov in več.

Raziskave brezna in okolice so se začele leta 2017. Leta 2019 so bila opravljena začetna gradbena dela, kot so posek vegetacije, ureditev dostopa oziroma vhodno-izhodne rampe ter izkop približno tisoč kubičnih metrov kamnine.

Projekt se je nato nadaljeval z vstopom v jamo, iznosom materiala iz brezna in začetkom arheoloških del izkopa posmrtnih ostankov žrtev. Delo naj bi bilo končano predvidoma do konca leta 2022.

V državi je sicer okoli 750 prikritih grobišč, okoli 150 lokacij naj bi še preiskovali.

K. R.