Na jugovzhodu Slovenije pozeba prizadela vse sadne vrste

(vir: KGZS)

Pozeba v zadnjih dveh dneh je na jugovzhodu Slovenije prizadela vse vrste sadja, nekatere povsem. Najhuje je bilo na Dolenjskem, v Beli krajini in zgornjem delu Posavja. Po prvih odzivih so bili najbolj poškodovani predvsem sadovnjaki, najbolj prizadete pa naj bi bile prav najboljše sadjarske lege. Vinogradi so po prvih informacijah utrpeli škodo v manjšem obsegu, škoda pa naj bi bila tudi v čebelarstvu.

Čeprav se bodo v prihodnjih dneh temperature dvignile, pa vremenoslovci ne izključujejo nizkih temperatur, ki bo lahko še dodatno prizadele kmetovalce.

Pozebli so skoraj vsi koščičarji (slive, marelice in breskve), razen na nekaterih legah je morda ostalo kaj češenj. Jablane so ponekod popolnoma poškodovane, ponekod pa so še območja, kjer so bile temperature minus štiri, kar je sicer zelo hladno, vendar pa to še obeta ostanek pridelka.

Kakšen bo na koncu izplen, se bo videlo šele čez kakšen mesec dni. Razmere pa so težk je včeraj za STA povedala Andreja Brence, specialistka za sadjarstvo pri novomeški enoti Kmetijsko gozdarskega zavoda, ki pokriva območja Dolenjske, Posavja in Bele krajine.

Dodala je še, da prva ocena nikoli ni čisto prava ocena, štetje brstov in preverjanje poškodovanosti namreč še poteka.

Temperature so bile sicer tako nizke, da jih marsikje tudi oroševalni sistemi niso obvladovali. Tudi kurjenje, s katerim so se trudili sadjarji, ni bilo dovolj. “Minus 10, minus 12 stopinj, to so temperature, ki so popolnoma nepredstavljive za ta čas in za te razvojne faze, v katerih so sedaj jablane, hruške ali breskve. To je popolnoma neobvladljivo,” je dejala Brencetova.

Posebnost tokratne pozebe je tudi, da so nizke temperature vztrajale dolgo in da so se pojavile dva dni zapored. Ponekod so se v noči s torka na sredo negativne temperature začele že ob 6. uri zvečer in trajale prihodnji dan ponekod tudi do 11. ure.

V noči s torka na sredo so bile ponekod v Beli krajini temperature do minus 11, v nasadih pri Trebnjem so namerili do minus 9 stopinj, je med drugim izpostavila Brencetova in poudarila, da pravzaprav izkušenj z oroševalnimi sistemi pri temperaturah pod minus sedem stopinj sploh nimajo.

O tem, da so nizke temperature povsod po državi v zadnjih dveh dneh po prvih odzivih s terena povzročile veliko škode, predvsem pri sadjarjih, je včeraj sporočilo tudi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Zapisali so, da pozorno spremljajo stanje, zbirajo podatke s terena ter pripravljajo rešitve, ki bi lahko pomagale prizadetim v pozebi. Pomoč je obljubil tudi vladni predsednik Janez Janša. Tudi na ministrstvu navajajo, da bodo točni podatki znani šele kasneje, predvidoma čez nekaj tednov, ko bo tudi dejansko viden obseg škode.

Kmetom, katerim je pozeba prizadela pridelek svetujejo, da se obrnejo za nasvet h kmetijskim svetovalcem v Javni službi kmetijskega svetovanja (JSKS).

Zapis in obljuba predsednika Vlade RS:

M. D.