Ministrski kandidat Han uravnan, na liniji

Matjaž Han, kandidat za gospodarskega ministra (vir: Zajem zaslona)

V državnem zboru so se včeraj začele predstavitve kandidatov za ministrske funkcije v novi vladi. Med predstavljenimi je bil tudi Matjaž Han, zdajšnji poslanec stranke SD in kandidat za ministra za gospodarstvo v novi vladi. Predstavitev kandidata za gospodarskega ministra je bila v neskladju s koalicijsko pogodbo.

Hanova predstavitev je bila besedno sicer všečna, pohvalil je odhajajočega ministra Zdravka Počivalška in njegovo ekipo na ministrstvu, za vlado pa je dejal, da so v času epidemije s covid-19 sprejeli pravilne ukrepe.

Še posebej je izpostavil dobrobit turističnih bonov, kar je bilo v veliko pomoč turizmu. Težave z energenti je dosedanja vlada reševala dobro. Strategija za turizem, ki jo je pred kratkim sprejela Janševa vlade, je dobra.

Česa takšnega sicer od Hana in SD v času pred volitvami ni bilo slišati.

Zelo na ti sta si bila s tovarišem Miho Kordišem, radikalnim poslancem iz vrst Levica, v razpravi sta drug drugega podpirala.

Glavni poudarki iz Hanove predstavitve pa so naslednji:

Han podpira spremembe Zakona o dohodnini, s katerimi bo nova vlada izničila marca letos sprejet zakon, po katerih so neto plače vseh zaposlenih višje, do leta 2025 bi vsak prejel eno neto plačo na leto več. Han je to komentiral z besedami, da država mora dobiti nekje denar, da ga lahko prerazporeja drugam. Višji davki ga torej ne motijo. Ni pa pojasnil, zakaj je bolje, da politika denar najprej pobere skozi davke in ga nato nazaj razdeljuje skozi subvencije.

Socialne kapice, po kateri bi bile plače po nekem razumnem znesku dohodninsko manj obdavčene in tako, kot je to v tujini, v času te vlade ne bo, je dejal.

Država naj bi subvencionirala prispevke za razvojni kader v podjetjih.

Podpira višjo obdavčitev najemnin. Da so te prelite v ceno najema, se mu ne zdi sporno.

Za gospodarstvo meni, da ni preveč obdavčeno. Pri tem je zelo na liniji z Levico.

Glede t. i. progresivnega načina obdavčenja premoženja, ki bo peklenski za vse, se ni izrecno opredelil. Izpadlo pa je, kot da to podpira.

Podpira tudi solastništvo delavcev v podjetjih. Na vprašanje, ali si bodo zaposleni delili zgolj dobičke in kako bo v primeru izgub ter pokrivanja teh, je povedal, da so stvari jasne. V izjavi ni bil natančen, izpadlo pa je, kot da bodo pokrivali tudi izgube.

Glede obljubljenega 32-urnega delovnika je povedal, da tega v Sloveniji še dolgo ne bo, preteklo bo še kar nekaj reke Save.

Glede minimalne plače, za katero obljubljajo, da bo ta v višini 800 evrov neto, je potrdil to, kar že vsi vemo. Minimalna plača se usklajuje z zakonom, v letu 2023 bo že po tem najverjetneje presegla 800 evrov, zato so bile dosedanje obljube prazne.

Popraviti je treba delovnopravno zakonodajo za tujo delovno silo, da bo izdajanje dovoljenj hitrejše.

Napovedal je konsolidacijo hotelov v državni lasti. Možno je, da se to proda, temu je manj naklonjen, možno je, da jih dajo v upravljanje, tuje verige bi zagotovo privabile še kakega gosta.

Nagiba se k ustanovitvi letalskega prevoznika.

Glede gradbenih dovoljenj je Hanova ideja, da se to prestavi iz upravnih enot na lokalno raven, na občine.

V slovensko zakonodajo je treba prenesti vse evropske direktive.

Planincem je obljubljal pomoč za markacije in planinske domove. Čeprav je bil doslej vodja poslanske skupine SD, (domnevno) ni vedel, da je zakon o tem pripravila že Janševa vlada in je bil v parlamentu že tudi sprejet.

Napovedal je tudi 150 milijonov evrov v naslednjih letih za športni turizem. Tudi ta zakon je že sprejet, v vladi Janeza Janše ga je predlagala SDS.

Han edini lastnik podjetja 

Matjaž Han je od leta 2004 ustanovitelj in edini lastnik podjetja M & M International iz Radeč, kažejo podatki Poslovnega registra Slovenije v bazi Ajpes. Žena Ljudmila Han pa je direktorica podjetja.

Hanovo podjetje je v letu 2021 prihodke skorajda podvojilo, imeli so nekaj manj kot 1,5 milijona evrov prihodkov (leto pred teh 779 tisoč evrov), vsa leta imajo 7 zaposlenih, dobička so imeli skoraj 80 tisoč evrov.

Hanovo podjetje že dlje časa dviguje precej prahu zaradi poslov z državnimi podjetji. Sprva so tiskali nalepke za Pivovarno Laško (za steklenice), ko je Pivovarno prevzel Heineken, so ta posel izgubili.

Poslovali so tudi s Petrolom, ki je v državni lasti. Hanove čistilke so čistile Petrolove prostore. Trenutno pa po navedbah Hana za Finance v Slovenijo iz Italije uvažajo papir, ki ga prodajajo tiskarjem. Predvideva se, da je med njimi tudi tiskarna v lasti smetarsko-medijskega tajkuna Martina Odlazka.

Na današnji seji odbora v parlamentu je Han napovedal, da se bo umaknil iz lastništva podjetja (po njegovem družinskega, čeprav je edini lastnik in zgolj v njegovi lasti). To bo storil do konca poletja, ker za to »potrebuje čas«. Podjetje je bilo sicer ustanovljeno junija 1992, prvotni lastnik naj bi bil Hanov oče.

Besede še niso dejanja

Glede na znano je pri tem veliko pomislekov, zgolj drugo osebno ime ne bo namreč prineslo nobenih rešitev. Sicer pa je Han znan po tem, da lepo in izbrano po partijsko govori, danes se je tudi večkrat posul s pepelom, češ da je »zgolj trgovec« (končano ima namreč le poklicno trgovsko šolo). Tega se zaveda, je dejal, in poudaril besede, kot so ponižnost, zahvalnost in podobno.

Hkrati je Han, ki je že 18 let v parlamentu, kot je dejal, znan tudi po tem, da lahko eno govori, drugo nato izvede.

Dodajmo še, da je nekdanji poslanec Ivan Vogrin pred časom Hana v odprtem pismu obtožil, da je v pijanem stanju do smrti povozil otroka. Han pa je po tem dejal, da so mu Vogrinove besede znova odprle nikoli zares zaceljene rane.

Sicer pa poznavalci navajajo, da je Matjaža Hana v politiko napotil njegov oče, češ tega fanta moramo nekam spraviti, pri tem pa umerjali, ali je boljše v SD ali Jelinčičevo SNS. Nagibali naj bi se k slednji, prevladala pa je SD.

Matjaž Han se je rodil januarja 1971, iz Radeč, kjer je bil v letih od 2006 do 2011 tudi župan, za poslanca na listi SD je bil prvič izvoljen leta 2004.

Matjaža Hana so včeraj na odboru za gospodarstvu podprli poslanci iz vrst bodoče koalicije, proti so glasovali poslanci SDS in NSi.

J. M.