Minister: Povsem mogoče je, da bi žičničarjem prepovedali obratovanje

Smučarski center Gače, januar 2021 - kot kaže bodo smučarske naprave v prihajajoči sezoni in v času Golobove vlade mirovale. Ne samo na Gačah, tudi drugod po Sloveniji, kar bo za smučišča poslovna katastrofa. (vir: arhiv)

“Pozimi so recimo velik porabnik energije smučišča in povsem mogoče je, da bi vlada prepovedala obratovanje žičničarjem. Tako ne bi smučali tistih nekaj koncev tedna, bi pa zato lahko vzdrževali vse ključne dejavnosti v državi, med katere spada tudi ogrevanje ljudi.”

Tako je v intervjuju za Dnevnik dejal minister za infrastrukturo Bojan Kumer.

V Nuklearni elektrarni Krško (Nek) so včeraj začeli z izvajanjem 40-dnevnega remonta. Izpad električne energije ob remontu bodo z okrepljenim delovanjem in ob zdajšnji dobri vodnatosti rek pokrile slovenske hidroelektrarne, po potrebi pa bodo v okviru skupine GEN zagnali še plinske bloke Termoelektrarne Brestanica.

Osrednjo vlogo pri domači oskrbi z elektriko naj bi imela Termoelektrarna Šoštanj, ki naj bi delovala s polno močjo, čeprav je bilo razkrito, da imajo premoga le še za dva tedna.

V pripravljenosti so še plinski bloki v Šoštanju in Trbovljah. Plinske elektrarne bodo sicer ob trenutno visokih cenah plina delovale na kurilno olje.

Neverjetno, kaj so si privoščili v skupini GEN

Skupino GEN-I zaradi njihove domnevno “poslovne nerodnosti” čaka zelo zahteven oktober, poroča Dnevnik. Prodali so namreč tudi elektriko, ki naj bi jo v času enomesečnega remonta proizvedla krška jedrska elektrarna, pa je ne bo. Da ne bo pomote. To je bilo storjeno v času, ko je bil Robert Golob še zaposlen oz. vodilni v GEN-I.

Iz načrta proizvodnje namreč niso izvzeli enomesečnega obdobja, ko jedrska elektrarna ne bo obratovala. Oktobra bodo morali kupiti znatne količine dodatne elektrike na trgu. V družbi ne razkrivajo podatkov o tem, ali in za koliko so elektriko dokupili na trgu, niti tega, ali so vse potrebne količine že kupili, ali še čakajo, ker je to poslovna skrivnost.

V GEN-I astronomske plače: Golobu 20 tisoč evrov neto mesečno

V Skupini GEN-I je bilo konec leta 2021 zaposlenih 599 ljudi. Število zaposlenih se je glede na leto 2020 povečalo za 12,8 odstotka oziroma 68 ljudi. V istem času so se stroški dela v Skupini GEN-I povečali z dobrih 27 milijonov evrov na več kot 48 milijonov evrov, je razvidno iz njihovega poslovnega poročila.

V letu 2020 je bil povprečen strošek za plačo zaposlenega 51.155 evrov (mesečno 4.263 evrov). Lani pa je povprečni letni strošek za plačo zaposlenega poskočil na 80.466 evrov oz. 6705 evrov mesečno na zaposlenega.

Robert Golob je do 17. novembra prejel 200.692 evrov neto, kar je skoraj 20.000 evrov neto plače mesečno.

Spomnimo. V oddaji Tarča na TV Slovenija je mahal z nekim listom papirja in govoril, da mesečno prejme od 6000 do 7000 evrov, voditeljica Erika Žnidaršič pa je temu prikimavala.

Rast števila zaposlenih v Skupini GEN-I

M. D.