Metlika: V industrijski coni Beti odprli novozgrajeno gospodarsko javno infrastrukturo

Včeraj so uradno odprli novozgrajeno javno infrastrukturo v industrijski coni Beti (od leve: župan Darko Zevnik, direktorica mag. Maja Čibej, državni sekretar Simon Zajc)

“Beti, d. d., je kljub velikim izzivom, s katerimi se srečuje tekstilna industrija, ohranila svoje poslanstvo, se utrdila na globalnem trgu, in nenehno izboljšuje svoje konkurenčne prednosti. Čestitamo ob novi pridobitvi in želimo uspešno poslovanje še naprej!”

Tako je včeraj na Twitterju objavilo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki ga vodi minister Zdravko Počivalšek.

Včeraj so v industrijski coni Beti v Metliki tudi uradno odprli novozgrajeno gospodarsko javno infrastrukturo. Z ministrstva so sporočili, da je sredstva za to investicijo v višini 456.000 evrov prispevala država. Del denarja je prispeval Evropski sklad za kohezijsko politiko, desetino vrednosti celotne investicije pa je pokrila občina.

V okviru projekta je bila izvedena sanacija, infrastrukturna modernizacija in nadgradnja na tri četrtinah degradiranega območja v osrednjem delu te industrijske cone. Uredili so še vodovod, električne priključke, kanalizacijo, vodni odtok in cestno omrežje.

Po podatkih metliške občine so v industrijski coni Beti med drugim zgradili nekaj manj kot 500 metrov mešane kanalizacije, dobrih 700 metrov vodovoda, skoraj 300 metrov elektro-kabelske kanalizacije ter 120 metrov dostopne in 70 metrov notranje ceste. Naložbi sta se pridružila tudi upravljavca telekomunikacijskega in elektroenergetskega omrežja, ki sta uredila tovrstno infrastrukturo. Občina je za svoj vložek postala lastnica tamkajšnjih športnih igrišč, zemljišč s prometno in komunalno infrastrukturo ter zgradbe z depoji metliškega Belokranjskega muzeja. Pogoj za ureditev območja pa je bil, da mora Beti do konca naložbe prodati 70 odstotkov tamkajšnjih zgradb.

Mag. Maja Čibej, izvršna direktorica družbe Beti, je ob tem pojasnila, da je bil namen družbe Beti, da prodajo ali dajo v dolgotrajni najem vse prostore, ki jih več ne potrebujejo. Celotna cona, v kateri deluje tudi Beti, sicer obsega osem hektarjev, od teh je 30 tisoč kvadratnih metrov pokritih površin. Beti uporablja približno tretjino cone. V preostalem delu že deluje šest drugih podjetij, vso druge razpoložljive površine pa so že oddali.

Beti v dobri kondiciji

Mag. Maja Čibej in Simon Zajc v proizvodnji Beti, d. d., Metlika (vir: MGRT)

Maja Čibej je ob tej priložnosti predstavila še podatke o poslovanju Beti. Povedala, da so se jim prihodki zaradi epidemije lani znižali za dobro petino, to je za več kot 20 %. Okrepili so lastno raziskovalno-razvojno dejavnost in razvili trajnostno prejo DyeCare, ki jo ob nekaj več kot polovično znižani porabi vode in znižanju porabe elektrike za 21 odstotkov izdelujejo iz recikliranih plastenk.

Vlagajo tudi v druge projekte, za naložbe bodo letos namenili približno 350 tisoč evrov. Za naložbe so od leta 2014 odšteli skupaj približno dobra dva milijona evrov.

Beti sicer letos beleži rast, njeno vodstvo pa ocenjuje, da se bodo konec leta približali poslovnim izidom leta 2019 oz. obdobja pred epidemijo. Število zaposlenih so letos povečali za približno 20. Skupaj zaposlujejo 145 ljudi, ob načrtovani digitalizaciji proizvodnje pa nameravajo število zaposlenih še dodatno dvigniti.

Beti, ki je ena od vodilnih evropskih proizvajalk barvane poliamidne preje (druge programe so opustili), je v dobri kondiciji in išče strateškega partnerja, ki bo družbo podprl pri njenih razvojnih načrtih.

A. L.