Maturanti naj se k cepljenju prijavijo najkasneje do 19. aprila, do 12. ure

(vir: pixabay.com)

Generalna direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje mag. Vesna Kerstin Petrič je na današnji novinarski konferenci predstavila spremembe včeraj posodobljene nacionalne strategije cepljenja.

Z najnovejšo spremembo so bili med prednostne skupine za cepljenje uvrščeni maturanti ter zaposleni, ki bodo neposredno sodelovali pri izvedbi mature (in še niso bili cepljeni), pa tudi starši posebej ranljivih kronično bolnih otrok. Cepljenje maturantov je predlagala pedagoška stroka.

Maturanti in zaposleni so uvrščeni v skupino skupaj z osebami starejšimi od 60 let in kroničnimi bolniki. Letošnjih maturantov je 18 tisoč, a po mnenju generalne direktorice uvrstitev te skupine na prednostni seznam ne vpliva na pravočasno cepljenje drugih skupin s tega seznama.

S to spremembo želijo omogočiti, da se bodo lahko dijaki in dijakinje zaključnih letnikov čim bolj sproščeno pripravljali na zrelostni izpit in ga opravljali v čim bolj varnem okolju.

Cepljenje bo prostovoljno

Tisti, ki se bodo zanj odločili, se morajo še danes ali najkasneje v ponedeljek, 19. aprila, do 12. ure prijaviti na cepljenje v cepilnem centru pri zdravstvenem domu stalnega prebivališča.

Takojšnja prijava je pomembna, saj je od tega odvisna pravočasna dobava cepiv na cepilna mesta. Cepilni centri so o tem obveščeni in bodo maturante cepili prednostno že 23. aprila 2021. Polnoletni maturanti bodo cepljeni s cepivom AstraZeneca, mladoletni pa s cepivom Pfizer.

V odzivu na novinarska vprašanja je Kerstin Petrič povedala tudi, je cepivo Sputnik V uvrščeno na seznam odobrenih in kandidatnih cepiv. Datum, kdaj bo cepivo na voljo v Sloveniji, še ni znan.

M. D.