Matej Tonin: Rusi lahko namenoma podpihujejo nove konflikte, da preusmerijo pozornost

Mag. Matej Tonin (vir: YouTube, arhiv)

“Kibernetski napadi ne le, da so zelo verjetni, ampak se tudi že dogajajo. Trenutno se kibernetski napadi dogajajo na gospodarske družbe, ki so plačale doslej največjo ceno, dnevno se dogajajo tudi napadi na javne ustanove. Veliko lahko naredimo že s tem, da smo preprosto pazljivi, kakšne priponke odpiramo v elektronskih sporočilih.”

Tako je v današnjem pogovoru za portal Siol.net med drugim o aktualnih posledicah vojne med Rusijo in Ukrajino povedal slovenski minister za obrambo mag. Matej Tonin.

Ukrajina: Enotna kot že dolgo ne. Mladi fantje ne bežijo iz Ukrajine, ampak celo prihajajo nazaj iz tujine in so pripravljeni svoje družine in domovino braniti.

Rusi so pričakovali, da se bo Ukrajina zlomila v nekaj dneh, pa se ni. Podcenili so kar nekaj elementov: najprej ukrajinski odziv in tudi odziv celotne Evropske unije ter Nata. Napredek je počasen, imajo težave pri logističnem oskrbovanju enot in po tednu dni spopadov niso dosegli ključnih strateških točk.

EU: EU je danes bistveno drugačna. Borimo se za prave stvari. Smo na pravi strani zgodovine.

Jedrski spopad: Po oceni nismo pred jedrskim spopadom. Grožnje Putina je treba razumeti v smislu odvračanja zavezništva Nato, da bi interveniralo v Ukrajini. Uporaba jedrskega orožja sicer pomeni medsebojno uničenje. To vedo tudi Rusi, ki se zavedajo, da to pomeni tudi konec Rusije.

O kibernetskih napadih: Ti služijo dvema ciljema: napadalci poskušajo s tem zaslužiti in financirati svoje dejavnosti, hkrati pa povzročiti nasprotniku gospodarsko škodo.

O krizi na Balkanu, povezano z BiH: Rusi lahko namenoma podpihujejo nove konflikte, da preusmerijo pozornost z ukrajinskega bojišča. Bosna in Hercegovina je ena od takšnih držav, kjer ima Putin dobrega prijatelja Milorada Dodika, ki ima nevarne težnje. Dodik ali pa Republika Srbska sta lahko uporabljena za interese Ruske federacije, da na Balkanu ustvarijo konflikt, da bi v Zahodnem svetu del pozornosti iz Ukrajine preusmerili drugam.

Misija Evropske unije v BiH se je tako že odzvala in vpoklicala dodatnih 500 vojakov, ki bodo skrbeli za mir in varnost. Tu je bil odziv takojšen.

Slovenija in sprejem beguncev: Slovenija ima že pripravljenih približno tisoč postelj za begunce, ki že prihajajo. Največ jih je v Logatcu, preostale so po celotni Sloveniji. Videli bomo, kakšen bo dejanski pritok beguncev, in temu primerno bomo nastanitve tudi prilagajali.

O shodih: Želi si, da bi bilo čim več zborovanj v podporo Ukrajini in v podporo miru. Želim si, da bi bilo čim več zborovanj v podporo Ukrajini in v podporo miru.

Pomoč Slovenije Ukrajini: Slovenija pomaga na vse mogoče načine. Humanitarna pomoč, tehnična oprema, stroge ekonomske sankcije, onemogočeni bogati oligarhi, ki bodo pritisnili na Putina, vojaška pomoč Ukrajincem v samoobrambi.

Zakaj pomagamo tudi Slovenci? Zaradi moralnih in zgodovinskih razlogov.

Sankcije proti Rusiji: Vsak dan, ko ukrajinsko ljudstvo zdrži, smo bližje miru. Te sankcije, ki so bile zdaj vzpostavljene, so tako silovite, da bodo v nekaj mesecih Rusijo ekonomsko zlomile.

Rubelj je strmoglavil, vrednosti ruskih podjetij strmoglavljajo, zahodne družbe in investitorji se iz Rusije umikajo, zaplenjene so bile velike količine ruskega denarja in njihovih finančnih rezerv. Z vsemi temi sredstvi bo Putinov vojaški stroj prišel do točke, ko preprosto ne bodo več imeli možnosti, da to kolesje vrtijo.

Celoten pogovor lahko preberete na povezavi: siol.net

A. L.