Letos prijeli 3343 nezakonitih migrantov

(vir: PU Novo mesto)

Število nezakonitih prehodov državne meje počasi narašča. Podatki policije kažejo, da je ta v prvem polletju letos, od 1. januarja do 30. junija 2021, prijela in obravnavala 3343 nezakonitih prehodov državne meje, kar je bilo za več kot tretjino (34,8 odstotka) manj kot v enakem obdobju lani, ko so jih prijeli 5127. Med migranti se jih je največ izreklo za državljane Afganistana in bistveno manj Pakistana in Maroka.

Največ nezakonitih prehodov je obravnavala Policijska uprava (PU) Koper, polovico vseh.

Migrantske poti se letos spet preusmerjajo, povečal se je obseg na območju PU Maribor ter močno zmanjšal na območjih PU Novo mesto in PU Ljubljana.

Na območju PU Novo mesto, ki zajema Dolenjsko, Belo krajino in Posavje, so letos prijeli 506 migrantov (lani 1260). Na območju PU Ljubljana, ki zajema tudi Kočevsko-ribniško območje, pa so jih izsledili in prijeli 210 (lani 1934).

Namere za podajo prošenj za azil

Obravnavanih je bilo 1290 izraženih namer podaje prošenj za mednarodno zaščito (lani 1766). Število se je zmanjšalo za 27 odstotkov, na Policiji navajajo, da je bilo zmanjšanje predvsem zaradi manj Maročanov in Alžircev.

Vrnili 1636 migrantov, predvsem na Hrvaško

Slovenski policisti so na podlagi mednarodnih sporazumov tujim varnostnim organom izročili 1636 tujcev (lani 3157), od tega največ na meji s Hrvaško, kjer so jih vrnili 1579. Na tej meji je bilo največ vrnjenih državljanov Pakistana (435).

Tuji varnostni organi so v Sloveniji vrnili 77 oseb, od tega 61 tujcev, 16 je bilo slovenskih državljanov. To pomeni, da je 61 migrantov letos Slovenijo prešlo ne da bi jih zasledili na tem območju.

Ocena stanja in pričakovanja: Pričakovan porast

Policija v polletnem poročilu navaja, da je zaznan pričakovan trend porasta števila nezakonitih prehodov. Porast se bo po pričakovanjih nadaljeval tudi v poletnih mesecih.

Opazno je močno zmanjšanje števila državljanov Pakistana in predvsem Maroka. Največ je bilo obravnavanih državljanov Afganistana. Opazen je tudi pojav državljanov Bangladeša v večjem številu.

Število ilegalnih migrantov, ki izrazijo namero podaje prošnje za mednarodno zaščito, se je zmanjšalo. Pri tem se kaže povezava s strukturo ilegalnih migrantov po državljanstvu, kar pa ne velja za državljane Pakistana. Tisti, ki izrazijo namero podati prošnjo za mednarodno zaščito, po nastanitvi v azilnih kapacitetah največkrat nadaljujejo pot v svoje dejanske ciljne države.

Podatki v grafu kažejo, da se je zelo zmanjšalo število tujcev, ki se izrekajo za državljane Pakistana in Maroka, povečuje pa se število tujcev, ki se izrečejo za državljane ostalih držav. Povečalo se je tudi število državljanov Bangladeša, Turčije, celo Hrvaške, Irana in Kosova.

Izražene namere za podajo prošnje za mednarodno zaščito, azil: Podatki kažejo, da so največ namer izrazili tujci, ki se izrekajo za državljane Afganistana. Izražanje namer pomeni, da imajo policisti z njimi nato veliko dela, ob koncu jih odpeljejo tudi v azilni dom, kjer jih sprejmejo v obravnavo ostale službe.

Število nezakonitih prehodov počasi narašča, to je razvidno iz spodnjega grafa.

Vir: Policija.si

J. M.