Lastnik zemljišča: Naj Janković zastavi svoje premoženje za kritje škode

Poslanka Anja Bah Žibert (vir: Zajem zaslona, arhiv)

Na današnji izredni seji bodo poslanci državnega zbora razpravljali o nespoštovanju in izigravanju pravne države v postopku gradnje kanalizacijskega kanala C0 čez ljubljansko vodonosno območje, preko vodonosnika, ki s pitno vodo oskrbuje preko 300 tisoč ljudi. Seja se bo začela ob 10. uri.

Nujno sejo je zahtevala Poslanska skupina SDS, ki je tudi pripravila predlog sklepov, koalicijski člani odbora za infrastrukturo, okolje in prostor pa so vse to že včeraj zavrnili.

V imenu predlagateljev je včeraj na seji odbora sodelovala poslanka Anja Bah Žibert, ki je spomnila, da gre za okoljski kriminal, ki se izvaja s samovoljo župana Zorana Jankovića in s podporo vlade Roberta Goloba. Ta kriminal pa je treba zaustaviti.

Poslanka je ponovno spomnila, da odsek kanala C0 nima okoljevarstvenega soglasja. A očitno je minister pod pritiskom župana Jankovića poteptal mnenja strokovne javnosti, svoijih predhodnikov in skupaj s predsednikom vlade Robertom Golobom poteptal pravno državo.

Nekaj dejstev izigravanja pravne države v postopku gradnje kanalizacijskega kanala C0

Za gradnjo kanala C0 bi bila potrebna presoja vplivov na okolje in pravnomočno okoljevarstveno soglasje. Gradnja bi morala teči pravno skladno, a žal temu ni tako.

Traso, na kateri se gradi kanal C0, trikrat seka potresna prelomnica. Proizvajalec cevi trdi, da te nimajo nobenih certifikatov požarne ali potresene varnosti izdelka.

Vsa relevantna stroka – medicinska, toksikološka, ekološka – opozarja, da pomeni kanalizacija preko vodonosnika neodpravljivo nevarnost za zdravje in premoženje več kot 300 tisoč ljudi.

V SDS še navajajo, da se mora obelodaniti nepravilnosti, zlorabe in izigravanje zakonodaje s področja gradnje, urejanja prostora in varstva okolja ter zaščititi ustavno pravico do pitne vode.

Ali, kot poudarja Anja Bah Žibert: “Ne gre za levo ali desno stran. Trdim, da voda ni ne leva, ne desna. Voda je ena sama, je tekoče zlato in ne more imeti političnega predznaka. In ga tudi ne sme imeti. Bomo samo zato, ker se nekdo obnaša šerifovsko v tej državi in pravi, da se mu itak ne more nič zgoditi, ker deluje proti Janezu Janši, dopustili, da lahko dela dobesedno vse, kar hoče in ogroža več kot 300.000 ljudi?”

Poslanec Danijel Krivec: “Ne vem, zakaj imamo zakonodajo, inšpektorje, presoje, na drugih segmentih omejitve, tukaj pa je vse v redu. Ob vseh predpisih. Kot da bi nekdo gradil hišo, pa ne bi upošteval potresne varnosti. Tukaj se zatiska oči, češ da ni možnosti, da ta “drekovod” pušča. Kar zagotovo bo. In se ne riskira le denar, ampak predvsem zdravje in pitna voda.”

Lastnik zemljišča Aleš Mrzel: Naj Janković zastavi svoje premoženje, da se bo del nastale škode krila iz teh sredstev

Eden od lastnikov zemljišč Aleš Mrzel pa se je odzval na odziv Jankovića, češ da kanal ne bo puščal, za kar pa ne predloži nobenih dokazov. Mrzel je ob tem dejal: “Javno pozivam Jankoviča, da zastavi svoje premoženje tukaj in v tujini, v primeru poškodovanja C0 kanala in se bo del stroškov škode krilo iz teh sredstev, tako, da bomo vsaj nekateri malo bolj spali.”

Poslanec Aleksander Reberšek pa je dejal: “Očitno imamo v tej državi dve pravni državi. Ena za tiste navadne državljane, druga za tiste posvečene. Čeprav so zakoni napisani za vse, veljajo zgolj in samo za nekatere. Večkrat slišimo, da je bilo opravljenih veliko inšpekcijskih nadzorov, ampak ta ista inšpekcija ni opravila svojega dela, tako kot je to potrebno.” Kritičen je bil tudi, da nihče izmed vidnejših funkcionarjev ni prisoten na sejah parlamentarnih odborov. Ni predsednice države, predsednika vlade, predsednice državnega zbora in ministrov.

Na včerajšnji seji pristojnega odbora za infrastrukturo, okolje in prostor so koalicijski poslanci zavrnili vse predloge. Glasovanje je bilo naslednje:

Od 14 navzočih na odboru jih je bilo 6 (SDS in NSi) za to, da državni zbor vladi naloži ukrepe, s katerimi se med drugim odpravijo tudi nepravilnosti v postopku gradnje kanalizacijskega kanala prek vodonosnika. 8 poslancev (Svoboda, SD in Levica) pa so temu nasprotovali.

A. L.