Lani vrgli puško v koruzo, zdaj bi spet vladali!

Pred letom dni so nas takratni vladajoči iz strank LMŠ, SD, Levica in SAB pustili na cedilu in pobegnili pred težavami, ki jih je povzročila epidemija z novim koronavirusom. Marjan Šarec je odstopil in vlada je padla. Nato so se, čeprav med seboj močno sprti, združili v koalicijo KUL in hrepeneli po vnovični oblasti.

Še posebno so jih k temu pritegnile milijarde evrov, ki jih je vlada pod vodstvom Janeza Janše junija lani po večdnevnem nepretrganem pogajanju v Bruslju dosegla za Slovenijo. To ni bilo samoumevno, kakor zdaj lahko prebiramo na nekaterih forumih.

Večina od 10,5 milijarde evrov za okrevanje po pandemiji bo nepovratnega denarja, denar bo na voljo že letos, večino bo treba porabiti v treh letih. Vlada Janeza Janše namerava to porabiti za razvoj in številne investicije po državi. KUL pa bi spet financirala t. i. mehke vsebine, razne študije, posamezne nevladnike in podobno. Stranka Levica pa celo nasprotuje izgradnji cest in s tem tudi 3. razvojne osi.

“Za evropski denar gre,” je na eni od komercialnih televizij priznala tudi predsednica SD Tanja Fajon in to v nekaj minutah ponovila kar trikrat.

Grozili že od aprila lani

Z nezaupnico vladi so v KUL-u grozili že od aprila lani. Vmes so našli tudi nekaj kandidatov za vodenje vlade, ti so tedensko odpadali, na koncu so pristali pri očitno pohlepnemu in maščevalnemu Karlu Erjavcu, novemu predsedniku stranke DeSUS. Erjavec nima kaj izgubiti, na zadnjih volitvah tudi ni bil izvoljen v državni zbor, prejel je vsega 394 glasov, vse doslej pa je bil privezan na državne jasli. Ker si ni mogel najti nove službe, je uveljavljal pravico do ministrskega nadomestila. Januarja je tako prejel dobrih 4200 evrov nadomestila.

Kulovci so prvo nezaupnico zdajšnji vladi z 42 podpisi vložili januarja, nato so jo umaknili, v sredo pa so vložili novo, tokrat s podpisi 10 poslancev.

V KUL-u vedo, da nimajo dovolj glasov za to, da bi zdajšnjo vlado spodnesli. Za to bi potrebovali 46 glasov, ki pa jih nimajo.

Izredna seja državnega zbora, kjer obravnavajo to brezupnico, se je začela ob 10. uri. Predvidoma bo trajala 10 do 11 ur, glasovanje bo tajno in v poznih večernih urah.

Na seji bo predsednik vlade Janez Janša predstavil tudi dosežke vlade v času po 13. marcu 2020. Ti so zelo obsežni, vlada jih na svojih družbenih omrežjih tudi redno predstavlja.

Sejo državnega zbora lahko neposredno spremljamo na programih Nova24TV in SLO3.

Napovedi?

V zadnjih dneh so v vodstvu stranke DeSUS močno lomili roke poslancem iz njihove poslanske skupine, gotov glas pa je le 1 od petih. Za Erjavca naj bi glasoval le Jurij Lep.

Že nekaj časa naj bi izvajali tudi močne pritiske na poslance stranke SMC in poslanca italijanske narodnosti, tudi z grožnjami, potekala naj bi številna srečanja po različnih zidanicah. Po napovedih poznavalcev pa ima Karl Erjavec na tajnem glasovanju zagotovljenih 39 glasov, lahko na koncu prileze celo do 41, nikakor pa ne do 46.

Če pa bi Kulovcem morda le uspelo, pa je nadaljnji politični scenarij znan: Nove predčasne volitve, kar pa v tem trenutku vsem poslancem KUL-a zagotovo ne ustreza.

Prve informacije iz parlamenta: “Poslanci KUL povsem brez naboja in žara. Pred kamere za zdaj samo Erjavec, ostali mimo, kar nekako poklapani.” (vir: Mirko Mayer, urednik Planet TV)

M. D.