Koronavirus: Zdravniki brez vsakršnih navodil ministrstva

Fotografija je simbolična. (vir: Twitter)

V dežurni lekarni pri UKC Ljubljana je sinoči zmanjkalo zaščitnih mask, zdravniki v slovenskih zdravstvenih domovih in UKC Ljubljana so še vedno brez navodil ministrstva, kako ravnati v primeru okužb in obolenj s koronavirusom. Omembe vrednih dodatnih bolnišničnih kapacitet ni zagotovljenih (naj bi jih bilo le 10). Ob tem se stanje izredno poslabšuje, v Italiji je trenutno v izolaciji že 11 mest, zaprli naj bi tudi Milano, državljani praznijo trgovine.

Sinoči so se po številnih pozivih končno le oglasili tudi na slovenskem ministrstvu za zdravje, vendar je bilo očitno, da so bili na to nepripravljeni in so s svojimi izjavami stanje samo še poslabšali.

Minister Aleš Šabeder, ki je očitno prišel z dopusta, povsem nepripravljen, je dejal, da “v Sloveniji ta trenutek ni nihče okužen s koronavirusom”. Na to se je takoj odzval priznani zdravnik kardiolog Blaž Mrevlje, ki je Šabedra vprašal, kako to ve. “Inkubacijska doba je 14 do 40 dni. V tem času je lahko že 1000 asimtomatskih raznašalcev virusa. Po statistiki jih bo 200 treba sprejeti na intenzivne postelje.” Teh postelj v Sloveniji ni zagotovljenih.

Ob tem so prenašalci koronavirusa lahko tudi tujci, ki nezakonito prestopajo državno mejo. Eno od žarišč je tudi Iran. Mrevlje zato sprašuje, zakaj slovenska vlada meje z Italijo še ni zaprla.

Kaj se dogaja v Italiji?

V Italiji je 179 okuženih, število hitro narašča. Tri osebe so umrle. Največ okuženih je v Lombardiji in Venetu, v izoliranih 11 mestih je skupno več kot 50 tisoč prebivalci. Italija je tako največje žarišče okužb s koronavirusom v Evropi.

V Furlaniji-Julijski krajini niso zabeležili nobene okužbe, kljub temu so razglasili izredne razmere. Preventivno so do 2. marca zaprli tudi univerzi v Trstu in Vidmu, ki ju obiskujejo tudi štidenti iz Slovenije. Vzpostavljajo tudi centre za izolacijo morebitnih bolnikov, eden od teh bo kar v vojaškem objektu na Lazaretu, v Miljah, tik ob meji s Slovenijo, kilometer stran.

Včeraj so odpovedali številne prireditve, karnevale in tekme. Sinoči pa so Avstrijci na meji z Italiji na mejnem prehodu Brenner ustavili vlak iz Italije in mu zaradi nevarnosti širjenja koronavirusa prepovedali nadaljnjo vožnjo. Sinoči so okužbo z virusom ugotovili tudi pri uslužbencu banke UniCredit v Milanu, po odredbi sodnika 1600 zaposlenih danes ne sme priti v službo.

V Italiji je že veliko pozivov k sprožitvi kazenskih postopkov proti tamkajšnjemu ministru za zdravje in predsedniku italijanske vlade, ki nista pravočasno ukrepala, da bi zaustavila širjenje koronavirusa v Italiji.

V Sloveniji ni nič pripravljeno

V Sloveniji pa so se odgovorni po številnih pozivih zbudili šele včeraj popoldan. Ob 18. uri so na ministrstvu za zdravje pripravili izjavo za javnost, katere vsebina je bila porazna. Največja skrb Aleša Šabedra je, naj se stvari ne uporabljajo v politične namene. Podobno kot je dan pred tem na Twitterju zapisal Marjan Šarec, potem pa se ni več oglasil.

Povsem drugače kot pri nas je na Hrvaškem, tam se je vlada sestala že včeraj zjutraj. Slovenska vlada tega še vedno nima v načrtu.

Na sporočilo ministrstva za zdravje, da ne želijo, da koronavirus postane politična tema, se je takoj odzval Janez Janša, predsednik SDS. Zapisal je: »To nikogar ne zanima. Le svoje delo opravljajte in sprotno obveščajte javnost o potrebnih in sprejetih ukrepih. In resnična hvala tistim posameznikom, ki se v tej zmedi vseeno trudijo, da bi Slovenija obvladala situacija, kakršna se odvija v soseščini.«

Včeraj se je tudi izvedelo, da zdravniki po zdravstvenih domovih (potrjeno za Ljubljano in Kranj) in v bolnišnicah, tudi v UKC Ljubljana, nimajo nikakršnih navodil ministrstva, kako ravnati v primeru obolelih za koronavirusom.

Zdravniki tudi pozivajo, da potrebujemo »odgovorne odločevalce, rabimo organizacijo, tole ni vse skupaj nič!«

Hkrati je že jasno, da bo epidemija povzročila veliko gospodarsko škodo, ki lahko privede do nove globalne recesije. Na to je sinoči opozoril tudi dr. Matej Lahovnik, profesor na ljubljanski ekonomski fakulteti, ki je zapisal: »Medtem, ko naš Marjan svari pred politizacijo, pa je globalna recesija zaradi izbruha virusa vse bolj verjetna, mnoga kitajska podjetja so že pred kolapsom, če banke ne reagirajo.«

Borze so se že začele odzivati kot v izrednih razmerah. Gospodarsko škodo čutijo že tudi slovenska podjetja, ki poslujejo s Kitajsko. Vendar pa si nekateri v Sloveniji še vedno domišljajo, da bo škodo poravnala država. Zelo zmotno.

Jasno je tudi, da koronavirus ni nekaj, kar bi bilo zelo podobno gripi. Nekateri simptomi so podobni, vendar pa ta virus povzroča bistveno večje težave.

Zelo močne bolečine in halucinacije, o čemer pričajo zgodbe tistih, ki so to preboleli. Približno petina (20 %) vseh okuženih potrebuje intenzivno bolnišnično zdravljenje, vključno s podporo z aparatom za umetno dihanje: 80 % teh umre do 28. dne, mehanizem okvare pljuč še ni znan.

Zdravnik Blaž Mrevlje ob tem tudi svari, da število zbolelih in umrlih po svetu raste. Med njimi je tudi medicinsko osebje. “Če izbruhne epidemija, je poleg bolnikov redno ogroženih tudi 1000 zdravnikov in 5000 medicinskih sester samo v UKC Ljubljana,” opozarja Mrevlje.

Vprašanj je še ogromno, vsa se nanašajo na zaščitno opremo in pripravo zaščitnih ukrepov. Odgovorov ni bilo sinoči in jih tudi še vedno ni.

Mrevlje je še zapisal: “Če moramo v 24 urah pregledati 50 bolnikov s sumom, kje jih bodo pregledali? Med ostalimi bolnimi, da jih bodo okužili? Sprejeti morajo biti v izolacijo, vsak v svojo sobo. Kje imamo 50 sob v 24 urah? V Sloveniji je le cca 200 intenzivnih postelj.

Internistična intenzivna enota UKC Ljubljana ima samo 4 sobe s 14 posteljami. Vse so vedno polne s kritično bolnimi. Če bi morali v 24 urah sprejeti 4 bolnike s koronavirusom in ARDS za umetno dihanje, jih nimajo kam sprejeti. Vsak od navedenih mora biti namreč izoliran v svoji sobi.”

Objavljamo tvite:

Okužena območja v Italiji (vir: Primorske novice)

Po uradnih podatkih je s koronavirusom okuženih 79.360 oseb, največ na Kitajskem. Sledijo Severna Koreja, zasidrana ladja pred japonsko obalo, na tretjem mestu je Italija – pred Japonsko, Singapurom, Hong Kongom, Iranom in Tajsko. Vir: tukaj

Edini medij, ki v Sloveniji nenehno spremlja dogajanja “iz minute v minuto, povezana s koronavirusom, je spletna Demokracija. Za dobro obveščenost priporočamo spremljanje: demokracija

V Italiji so takšne vrste pred trgovinami. (vir: Twitter)

C. R.