Konec vladnemu izkoriščanju najšibkejših

(vir: arhiv)

V sindikatu Fides, še posebej pa stavkajoči zdravniki na URI Soča, so zgroženi nad vlado Roberta Goloba, ki najšibkejše še najprej izkorišča za svojo gonjo proti njim in njihovim zahtevam. Zahtevam, ki jih je vlada enkrat že sprejela in podpisala, jim s tem obljubila, da jih bo izvedla, nato pa na vse pozabila.

Zdravniki opozarjajo, da za nastalo situacijo niso krivi oni, ampak vlada, ki zavestno ne želi rešiti administrativne težave 20 invalidnih oseb, ki jim je v času stavke poteklo vozniško dovoljenje.

Namesto tega se je raje odločila, da bo zaposlene na URI Soča, ki dan in noč še vedno skrbno oskrbujejo paciente, prikazala kot zlobneže in na njih prevalila odgovornost za svoje početje.

Vlado Roberta Goloba so večkrat opozorili na težave, ki jih bo za bolnike prinesla stavka. Tudi na težave v URI Soča. Opozarjajo jih že vse od decembra, ko stavke sploh še ni bilo. Od predsednika vlade in ministrice za zdravje niso prejeli niti enega odgovora, s čimer so zdravnikom v resnici povedali vse – obljube, ki jih dajejo, so brezpredmetne. Obljube o zdravstveni reformi v predvolilnem času, obljube na pogajanjih in prepričani so, da so takšne tudi obljube, ki jih dajejo ostalim sindikatom.

Zato so se v sindikatu Fides in stavkovnem zboru zdravnikov na URI Soča skupno odločili, da tamkajšnji stavkajoči zdravniki omilijo svoje stavkovne aktivnosti na način, da bodo zdravniški pregled za potrebe vozniškega dovoljenja lahko opravili vsi – tudi tisti, med starostjo 18 in 65 let. To odločitev so sprejeli kljub temu, da zdravstveni inšpektorat in inšpektorat za delo nista ugotovila nobenih nepravilnosti. Vlada naj tega ne razume kot korak nazaj, ampak korak naprej. Kajti zdaj jih ne bodo imeli več česa obtoževati in bo postalo jasno, da ves čas tako zdravnikom kot javnosti podajajo prazne fraze, brez iskrenega namena rešitve slovenskega javnega zdravstva.

Ob tem tudi opozarjajo vlado, da na osebne napade na zdravnike, preko njenih različnih kanalov, ne bodo pristali in to ostro obsojajo. Stavkajoči zdravniki vsak dan oddelajo 40 ur in vsaj 8 nadur. To predstavlja poln delovnik, kar je evropsko predpisana delovna norma za zdravnike, pogosto pa tudi več od polnega delovnika.

Vlada javnost zavestno zavaja, ker na stavkovne zahteve zdravnikov nima odgovora. “Še enkrat jih pozivamo, naj se držijo spoštljive komunikacije in vendarle primerno pristopijo k pogajanjem,” so v sporočilu za javnost zapisali v Fidesu.

A. L.