Komentar: Politični pritisk na župane

(vir: arhiv)

V zadnjem času prihaja vse več informacij, da se nekateri župani soočajo s hudimi političnimi pritiski. Na župane naj bi se pritiskalo, da bi prestopili v stranko Gibanje Svoboda pod grožnjo, da jim bodo sicer odvzeli vse projekte, ki jih je njihova občina dobila še v času vlade Janeza Janše.

Gre seveda za svojevrstno politično korupcijo.

Hkrati Golobova vlada občinam že grozi, da jim bo odvzela del povprečnine, ki jo ti namenjajo za pokrivanje stroškov delovanja šol, vrtcev in vsega ostalega, kar morajo po zakonu plačevati (namesto države). Kar jim ostane, pa namenjajo za razvoj občine. Zato se tudi toliko gradi po Sloveniji. Če bodo občinam odvzeli denar, se bo marsikaj ustavilo.

To in pa pritiski, naj župani prestopijo v stranko Gibanje Svoboda, je v tem trenutku zelo pomembno zaradi lokalnih in županskih volitev, ki bodo 20. novembra letos. Predsednica državnega zbora, v javnosti precej razvpita Urška Klakočar Zupančič, bo lokalne volitve razpisala v prihodnjem tednu.

Kandidate oz. kandidatne liste bodo lahko določile politične stranke v občini, lahko pa jih vložijo tudi volivci. Spomnimo pa, da je Robert Golob iz Gibanja Svobode, opit od zmage na državnozborskih volitvah, že napovedal juriš tudi na lokalno raven.

Doslej je dosegel oz. so se dogovorili za združitev strank LMŠ Marjana Šarca in SAB Alenke Bratušek, obe stranki sta se v zameno za nekaj dobrih delovnih mest vodilnih stopili z Gibanjem Svoboda. Ni ju več. LMŠ je že izbrisan iz Poslovnega registra Slovenije (PRS), vendar pa podatki iz Erarja kažejo, da jim občine, kjer imajo svoje svetnike, denar še vedno nakazujejo. Kako je to mogoče, ni povsem jasno. Izbrisana je tudi SAB.

LMŠ in SAB sta bili na lokalni ravni sicer šibki, nekaj imen pa sta vseeno imeli. Za Goloba je to premalo, sam članov skorajda nima, lokalne mreže, nujno potrebne za volitve nima. Zato zdaj očitno pritiski na župane, ki naj bi na novembrskih volitvah zastavljali svoja imena zanj.

Dodatno ima zdajšnja koalicija (Gibanje Svoboda, SD in Levica) na svoji strani (oz. so ti kar njihovi) največje medije v državi in njihove podaljške v različnih portalih, v tem tednu so si podredili tudi javno RTV. Župani se dobro zavedajo, da jih bodo ti mediji še pred volitvami po nalogu sesuvali, če ne bodo pristali na Golobove in koalicijske pritiske ter na volitvah delali za njih. Če nič drugega, bodo kje našli kakšno kavo, ki so jo spili na račun nekoga drugega in bodo to “nabijali v nedogled”. Golobovih milijonskih nagrad in prejemkov v državnem podjetju GEN-I ti mediji in portali tako ne vidijo. Do tega so imuni.

To je tudi odgovor na to, zakaj nekateri župani ob vsem tem, kar se dogaja v državi, molčijo, čemur se čudijo številni.

A. L.