Kočevski Rog: Kraj trpljenja, ki nas opominja, kako težka je naša polpretekla zgodovina

Pri grobišču pod Krenom v Kočevskem Rogu je bila včeraj obletna sveta maša in spominska, spravna in kulturna slovesnost v spomin na vse žrtve povojnih pobojev.

Prav Kočevski Rog nas namreč vsako leto opominja, kako težka je naša polpretekla zgodovina. 

Sveto mašo je vodil upokojeni ljubljanski nadškof dr. Anton Stres, ki je v pridigi opozoril, da sprava v slovenski družbi še vedno ni bila dosežena. Kot pogoj, da do nje pride, je izpostavil razkritje resnice o pobojih, obsodbo tistih, ki so jih zagrešili, na drugi strani pa odpuščanje.

Slovesnosti so se udeležili tudi najvišji predstavniki izvršne veje oblasti: predsednik države Borut Pahor, predsednik Vlade RS Janez Janša, Matej Tonin, minister za obrambo, Aleš Hojs, minister za notranje zadeve in Helena Jaklitch, ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu. Med navzočimi so bili tudi nekateri poslanci in poslanke iz vrst pomladnih in vladajočih strank.

Nagovor je imel predsednik Nove Slovenske zaveze dr. Matija Ogrin, ki je spregovoril o pomenu Kočevskega Roga, brez katerega ni mogoče razumeti Slovenije. Opozoril je tudi na nujnost priprave krovnega zakona tega področja, ki bo ugotovil, da je bila v Sloveniji komunistična revolucija in da so bila njena dejanja zavržna.

Pred spominsko slovesnostjo je predsednik vlade skupaj s predsednikom republike položil venec ob breznu pri Macesnovi gorici v Kočevskem Rogu, po slovesnosti pa sta skupaj položila venec še k spomeniku žrtvam NOB v Smrečju pri Turjaku.

V nadaljevanju v galeriji objavljamo fotografije z včerajšnje slovesnosti, ki povedo več kot tisoč besed. (Za povečavo kliknite na fotografijo.)

 

Vir: Twitter in MD

K. R.