Ko zaradi političnega šalabajzerstva umirajo otroci

(vir: pixabay.com)

V UKC Ljubljana je umrl otrok, žrtev neurejenega zdravstvenega sistema v državi. Otrok je umrl zaradi napačne indikacije in prezgodnje operacije. Posledica so bili zapleti in prva smrt otroka v okviru novega povsem zgrešenega programa otroške kardiologije. Pri tem, da se z otroškimi srčki lahko igrajo tudi strokovno nepreverjeni tuji kadri, je odhajajoči Cerarjevi vladi pomagala že tudi nova sestava državnega zbora z Marjanom Šarcem na čelu.

O tem, da je otrok umrl zaradi napačne indikacije in prezgodnje operacije je včeraj na svojem Twitter profilu zapisal priznani slovenski zdravnik in interventni kardiolog Blaž Mrevlje. V Sloveniji so ga šikanirali, ker je opozarjal na korupcijo v zdravstvu, zato je bil primoran oditi v tujino.

Zapisal je, da je do zapletov prišlo zato, ker je bil otrok po nepotrebnem 2-krat operiran. Operacijo je sicer potreboval, vendar, ko bi bil starejši.

Po Mrevljetovih informacijah je operacijo odredil neizkušen indijski kardiolog, ki so ga v slovenski zdravstveni sistem s spremembo zakona spustili poslanci že obstoječega sklica. Za takšen zakon so namreč pred kratkim glasovali poslanci iz vrst SMC, SD, DeSUS, Stranke Marjana Šarca (LMŠ) in Stranke Alenke Bratušek (SAB). Potrdili so zakon o zdravniški službi, ki v Sloveniji omogoča delovanje zdravnikov iz tretjih držav. Ti nimajo potrebnih izkušenj, ne znajo jezika, obenem so dobro plačani ali pa celo hodijo “malo na počitnice,” kot je to opozoril Mrevlje.

V UKC sicer zdaj napovedujejo izredni notranji strokovni nadzor, vendar pa je dejstvo, da kadrov, ki bi to izvedli, enostavno nimajo več. Vse so pregnali.

Na nevzdržno stanje na področju srčne kirurgije (in tudi celotnega zdravstva) priznani zdravniki opozarjajo že dlje časa. Vendar pa je bilo vse bob ob steno. Resorna ministrica Milojka Kolar Celarc iz SMC (ministrica naj bi bila tudi v novi Šarčevi vladi, če bo do nje prišlo), je namreč trmarila po svoje. Poznavalci navajajo, da je uničila program otroške kardiologije, pri tem so jo v preteklem mandatu brezpogojno podpirale stranke SMC, SD in DeSUS na čelu z Mirom Cerarjem.

Cerar je še pred nekaj tedni zatrjeval, da je program otroške kardiologije v Sloveniji varen, včeraj, ob smrti nekajmesečnega otroka, pa ga ni bilo na spregled. Tako kot tudi resorne ministrice Milojke Kolar Celarc ne.

Glede na to, kar se dogaja v državi, je tudi vprašanje, koliko otrok bo še moralo umreti, da se bodo stvari premaknile na boljše, nepotrebne smrti nedolžnih otrok pa ustavile.

Po zakonu, da v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana lahko prihajajo tuji kirurgi, ki se menjajo na nekaj tednov, so ti tudi zelo dobro plačani. Stanejo nas okoli 24.000 evrov na teden. Dodajmo, da je plača slovenskega zdravnika okoli 2.400 evrov mesečno oziroma 600 evrov tedensko.

Diagnozo za nesrečnega otroka, po kateri je bila izvedena 2-kratna operacija, je v okviru ubijajočega sistema za majhne srčke postavil neizkušeni indijski kirurg, operiral pa ga je kirurg iz ZDA, ki ga tako ni več v Sloveniji.

Iz UKC Ljubljana so ob pomoči politike v zadnjih letih pregnali vse srčne kirurge. Operacijo nesrečnega otroka bi lahko izvedla le prof. dr. Tomaž Podnar in doc. dr. Samo Vesel, ki pa so ju pregnali, navajajo poznavalci razmer.

Po navedbah v medijih je umrla punčka, stara nekaj mesecev, ki se je rodila s prirojeno srčno napako, vendar bi bilo to z ustrezno zdravstveno oskrbo možno rešiti, ko bi bila starejša.

Nato pa je bila “operirana prezgodaj, poseg je bil napačen, potrebna je bila reoperacija”, kot je to na Twitterju zapisal zdravnik Blaž Mrevlje.

J. M.