Kandidat za novega finančnega ministra napovedal nove davke

Klemen Boštjančič

Na včerajšnjem odboru za finance se je kot kandidat za finančnega ministra v novi Golobovi vladi predstavil Klemen Boštjančič, nekdanji predsednik nadzornega sveta razvpitega Vegrada, potem med zaposlenimi najslabše ocenjeni direktor Adrie Airways in nato prokurist Trima Trebnje, zdaj pa predsednik upravnega odbora družbe Sava hoteli.

Klemen Boštjančič je napovedal nove davke. Veliko in dolgo je govoril, pohvalil je hitre in učinkovite ukrepe odhajajoče Janševe vlade v času covida-19.

Boštjančič bo prvi finančni minister, ki se na javne finance ne spozna, nekateri njegovi pogledi pa se tudi precej razlikujejo od stališča stranke Levica, ta so zapisana tudi v koalicijski pogodbi.

Napovedal je odpravo plačne uravnilovke v javnem sektorju in spremembe na davčnem področju. Gre seveda za višje davke, kar je nova vlada že napovedala tudi v koalicijski pogodbi.

Razveljavili bodo spremembe dohodnine, po katerih so neto plače zaposlenih višje. Razveljavili bodo tudi seniorsko olajšavo za starejše od 70 let, nižjo dohodnino za dijake in študente, olajšave za gasilce in podobno. To je Boštjančič včeraj dodatno potrdil. Razmišljajo pa o določenih olajšavah za določen segment ljudi, predvsem za mlade in izobražene, da bi ostali v Sloveniji. Spomnimo. Matjaž Han je napovedal subvencioniranje prispevkov za določene poklice.

Boštjančič je napovedal davek in nepremičnine in spremembe pri obdavčitvi normirancev, to je samostojnih podjetnikov, ki zdaj plačujejo določen davek le od petine prihodkov, Boštjančič je omenil, da bi mejo dvignili na polovico.

Precej pozornosti pa je namenil dodatnim davčnim virom. Med njimi je omenil tudi davek na dediščino v prvem in drugem dednem redu in davek na darila.

To so področja, kjer bodo iskali nove davčne vire:

  • davek na nepremičnine
  • manj olajšav za vlaganja v podjetij in posledično višji davek iz dobička
  • preverili bodo nižje davčne stopnje davka na dodano vrednost (DDV) in jih po potrebi zvišali (s tem bodo izdelki dražji)
  • preverili bodo trošarinski davek na goriva in druge energente (tudi elektriko) in jih po potrebi zvišali
  • dodatni davek na dediščine in darila
  • dodatni davek na motorna in električna vozila
  • dodatni davek pri kriptovalutah
  • uvajali bodo izredne oz. začasne davke

Kdo je Boštjančič?

Klemen Boštjančič

Dobro obveščeni viri o Klemnu Boštjančiču sicer pravijo, da je dokaj neškodljiv, po drugi strani pa naj bi bil idealen ubogljivi izvrševalec naročil predsednika uprave Modre Zavarovalnice Boruta Jamnika.

Skupaj z ženo sta se močno aktivirala pri ustanavljanju stranke Jureta Lebna, ki jo je nato prevzel Robert Golob. Vir je razkril, da so se ob nastajanju stranke akterji pogosto srečevali domu Boštjančičevih v ljubljanskih Dravljah (kjer ima hišo z bazenom). Poleg tega ima tudi pisarno na precej prestižnem mestu – v Vegradovi Rotondi, kamor se pripelje z jaguarjem. Boštjančič je bil v Vegradu predsednik nadzornega sveta, in sicer v času, ko je šlo podjetje v stečaj. V stečaj je šla tudi Adria Airways.

Boštjančič spada v krog banksterja Mateja Narata
Boštjančič je že nekaj časa predsednik upravnega odbora Save (hoteli), kjer sedi skupaj s članom upravnega odbora Save in nekdanjim bankirjem Matejem Naratom – po mnenju nekdanjega zaposlenega naj bi v času njegovega vodenja znotraj sistema Save izpuhtelo neznano kam 500 milijonov evrov.

Požareport pa je nedavno razkril, kdo je novinarki portala Necenzurirano Vesni Vuković (prek SEE M. & C., d. o. o.) nakazoval denar. Robert Golob ji naj bi prek podjetja GEN-I nakazal 103 tisoč evrov, Klemen Boštjančič prek svoje zasebne družbe Brio svetovalni center pa 34 tisoč evrov.

Iz včerajšnje Boštjančičeve predstavitve o novih davkih:

A. L.