Kaj nas čaka v prihodnjih dneh in tednih

(vir: pixabay.com)

Epidemiološka situacija tudi v prihodnjem tednu še vedno narekuje izobraževanje na daljavo na vseh ravneh izobraževanja, vrtci pa bodo še vedno zagotavljali le nujno varstvo otrok. Šolska vrata bodo odprli takrat, ko bo to, z vidika skrbi za zdravje, absolutno varno.

Vlada je včeraj podaljšala vse ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa in na podlagi predloga ministrstva za zdravje in svetovalne strokovne skupine sprejela Načrt sproščanja ukrepov za zajezitev in obvladovanje epidemije nalezljive bolezni covid-19.

Zdravstvo namreč deluje na skrajni meji zmogljivosti, ukrepi se bodo lahko sprostili šele v trenutku, ko bodo epidemiologi oz. stroka zanesljivo vedeli, da bodo lahko v bolnišnicah zagotovili zadostno število postelj za paciente, ki bi potrebovali bolnišnično zdravljenje.

Vlada je podaljšala tudi veljavnost turističnih bonov do konca 2021, da bi s tem pomagala turističnemu sektorju, ki ga je epidemija močno prizadela.

Iz Načrta sproščanja ukrepov pa je razvidno, da bo vlada ukrepe začela sproščati, ko bo povprečno število dnevnih okužb v zadnjih 7 dneh padlo pod 1350 in število hospitaliziranih pod 1200.

Za primerjavo. Včeraj je bilo v bolnišnicah skoraj 1300 bolnih, potrjenih je bilo 1772 okužb. Iz tega je razvidno, da vendarle ne manjka veliko, da vlada lahko začne s prvimi koraki sproščanja ukrepov. Je pa zato treba dosledno upoštevati ukrepe, ki veljajo zdaj.

Načrt je izdelan glede na faze. Trenutno smo v črni fazi.

Ko bo število okužb padlo pod 1350 in bo v bolnišnicah manj kot 1200 bolnih s covidom-19, se bo ob upoštevanju ukrepov sprostil javni potniški promet (v omejenem obsegu), muzeji, knjižnice, galerije, frizerji, manikura/pedikura. To bo rdeča faza.

Oranžna faza bo nastopila, ko bosta 7-dnevni povprečji 1000 okužb in 1000 bolnih v bolnišnicah. Šele takrat bo prišlo do odprtja servisnih dejavnosti, trgovin, vrtec, šole 1. triade in učencev s posebnimi potrebami. Dovoljene bodo športne aktivnosti na prostem, vključno s smučišči, zbiranje do 10 oseb, odprava prepovedi prehoda občinskih meja v vseh regijah, ki bodo dosegle to stanje. To pomeni, da bo odločanje tudi glede na stanje v posameznih regijah.

V rumeni fazi mora biti 7-dnevno povprečje okuženih manj kot 600 oseb, 500 v bolnišnicah. Šele takrat se bodo odprli osnovne šole in zaključni letniki, odpravljena bo prepoved prehoda občinskih meja in gibanje v nočnem času.

V zeleni fazi, ko bo 7-dnevno povprečje okužb pod 300, pa bo odpravljena večina omejitev. Še naprej pa bodo veljali splošni higienski ukrepi in prepoved delovanja nekaterih lokalov in restavracij.

Doseganje kriterijev za sproščanje ukrepov se bo spremljalo na dnevni ravni. Ko bodo kriteriji doseženi, bo ukrep stopil v veljavo drugi naslednji dan od izpolnjenih kriterijev.

Za primerjavo. Včeraj je bilo v bolnišnicah skoraj 1300 bolnih, potrjenih okužb je bilo 1772 okužb. Malo nam manjka, da začnemo s koraki sproščanja ukrepov.

Šolska ministrica dr. Simona Kustec je včeraj objavila, da bodo vračanje v šole peljali postopoma. Najprej učenke in učenci prve triade, potem učenci z učnimi težavami. Ob tem bomo morali biti skrbni in odgovorni v smislu upoštevanja vseh higienskih priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

“Šolska vrata bomo odprli takrat, ko bo to, z vidika skrbi za zdravje, absolutno varno,” je zapisala.

Ustavno sodišče RS je sicer na pobudo pravnih zastopnikov dveh mladoletnih učencev osnovne šole za otroke s posebnimi potrebami odločilo, da sklepi vlade in ministrice o podaljšanju zaprtja vzgojnih in izobraževalnih zavodov ne veljajo. Vendar pa se tako niso odločili zaradi vsebine ukrepov, pač pa zato, ker vsi sklepi niso bili objavljeni v Uradnem listu. Ministrstvu in vladi so zdaj dali tri dni časa, da to uredijo.

Stvari bodo spet delile javnost, veliko bo dezinformacij, mi pa objavljamo zapis dr. Žige Turka, nekdanjega ministra za izobraževanje, ki je na Twitterju zapisal:

“Brez panike, šole se ne bodo odprle. Ustavno sodišče trdi, da bi morala vlada sklepe, da se ukrepi podaljšajo, objaviti v uradnem listu. Zdaj ima vlada tri dni časa, da naredi copy-paste originalnega sklepa in ga pošlje v objavo na Uradni list.”

Vlada je na včerajšnji seji sprejela tudi Načrt množičnega prostovoljnega ponavljajočega testiranja ter Nacionalno strategijo cepljenja, po kateri so zaposleni v vzgoji in izobraževanju uvrščeni v prednostne skupine tako za testiranja kot tudi za cepljenje.

Kako je v drugih državah?

Epidemiološke razmere se slabšajo tudi v Evropi in so zelo resne. Samo na Hrvaškem so včeraj potrdili 4500 novih primerov. Nemčija je podaljšala ukrepe do 23. decembra, v Belgiji trenutni strogi ukrepi veljajo do 13. decembra, v Avstriji pa se lockdown izteče 6. decembra, vendar je avstrijski kancler že napovedal stroge ukrepe vse za čas do 10. januarja 2021, s poudarkom, da bodo meje zaprte tudi zaradi božično-novoletnih praznovanj.

Za konec

Nismo daleč. Le z doslednim upoštevanjem samozaščitnih ukrepov, omejitvami druženja in upoštevanjem medsebojne razdalje namreč lahko obvladujemo eksponentno širjenje okužb.

Zato je še toliko bolj ključno, da vsi upoštevamo ukrepe in ostajamo doma. Virus se namreč prenaša le tam, kjer so ljudje. Brez stikov tudi prenosa ni.

J. M.