Južna meja odslej varovana tudi s pomočjo tujih policistov

(vir: policija.si)

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs in generalni direktor Policije dr. Anton Olaj bosta danes v Novem mestu sprejela in nagovorila 21 tujih policistov, ki bodo slovenskim policistom odslej pomagali pri obvladovanju nezakonitih migracij na državni meji Slovenije s Hrvaško. 

Slovenskim policistom se bo na južni meji pridružilo deset policistov iz Poljske, šest iz Litve in pet z Estonije. Delovali bodo v skupnih patruljah s slovenskimi in v skladu s slovenskim pravom.

Tuje policiste so že seznanili z delom in trenutnimi razmerami na področju varovanja zunanje meje EU ter poučili o njihovih pravicah in dolžnostih, pooblastilih in drugih podrobnostih. Organizirani so bili uvodni sestanki in usposabljanja.

Ali so policisti iz omenjenih držav edini, ki se bodo pridružili slovenskim ali kasneje pridejo še dodatni, bo morda znano že danes.

Notranji minister Aleš Hojs se je v minulih dneh v okviru priprav na predsedovanje Slovenije Svetu EU mudil na Poljskem, v Litvi in Latviji ter se srečal s tamkajšnjimi notranjimi ministri ter predstavniki Frontexa (Evropsko agencijo za mejno in obalno stražo).

Pogovor o prednostnih nalogah slovenskega predsedovanja na področju notranjih zadev se je osredotočil predvsem na migracije.

Podobno kot Slovenija se tudi Poljska zavzema za odpravo vzrokov za migracije in večji pomen zunanje razsežnosti migracij, pri tem pa še posebej za učinkovitejše vračanje. Podobna stališča slovenskim glede migracij imajo tudi v Litvi in Latviji. Zavzemajo se tudi za krepitev mandata Europola, ki predvsem državam z manjšo administracijo nudi veliko pomoč pri analizi velikih podatkovnih zbirk.

Migracijska situacija na Zahodnem Balkanu bo sicer slovenska regionalna prioriteta med predsedovanjem.

Delovni obisk ministra Hojsa na Poljskem
Aleš Hojs z ministrico za notranje zadeve Agnë Bilotaitë iz Litve.
Minister Aleš Hojs s sodelavci na sestanku pri latvijskem notranjem ministru.

Foto, vir: MNZ

J. M.