“Jugoslavije ni več, zdaj gre za Slovenijo”

Mineva 31 let od zgodovinskega plebiscita, na katerem smo se Slovenke in Slovenci v absolutni večini odločili, da želimo živeti v samostojni in svobodni Sloveniji. To je bil svečan trenutek slovenske zgodovine, ko si je narod pisal sodbo sam in s to sodbo je nastala samostojna ter neodvisna Slovenija.

Mineva 31 let od zgodovinskega plebiscita, na katerem smo se Slovenke in Slovenci v absolutni večini odločili, da želimo živeti v samostojni in svobodni Sloveniji. To je bil svečan trenutek slovenske zgodovine, ko si je narod pisal sodbo sam in s to sodbo je nastala samostojna ter neodvisna Slovenija.

23. decembra 1990 je bil veličasten dan. Takrat smo kot narod pokazali enotnost, ki ji ni enake v zgodovini slovenstva. Na plebiscitu o samostojni Sloveniji smo v absolutni večini podprlo idejo samostojne slovenske države in iz senčne strani zgodovine stopili na sončno stran. Slovenski politiki, Jugoslaviji in celemu svetu smo poslali jasno sporočilo: želimo živeti v samostojni državi slovenskega naroda.

Čas nastajanja slovenske države je sveti čas slovenskega naroda. Proces izgradnje naše državnosti je vodila demokratična opozicija, ki se je v jesenskih dneh leta 1989 povezala v koalicijo DEMOS pod vodstvom dr. Jožeta Pučnika. Koalicija Demos je korak za korakom tlakovala pot Slovenije v samostojnost in suverenost. Aprila 1990 so zmagali na prvih večstrankarskih volitvah po drugi svetovni vojni in sestavili vlado. Če Demos takrat ne bi zmagal, verjetno korakov proti samostojnosti kot so bili, ne bi bilo. Po zmagi je Demosova vlada s pomočjo ustavnih sprememb krepila slovensko avtonomnost. V začetku julija je bila sprejeta Deklaracijo o samostojnosti in neodvisnosti – prvi akt demokratično izvoljenega slovenskega parlamenta (takrat skupščine) v smeri osamosvojitve. Na pobudo dr. Jožeta Pučnika in še nekaterih so se predstavniki Demosa v začetku novembra 1990 sestali na posvetu v Poljčah, kjer so sprejeli zgodovinsko odločitev: slovenski narod se bo o samostojni in neodvisni Sloveniji odločal na plebiscitu. Po sprejeti zgodovinski odločitvi so stekla trda pogajanja in priprave na plebiscit. Na političnem parketu so se razlikovali predvsem pogledi glede vsebine plebiscitnega vprašanja in časa izvedbe. Največjo polemiko je predstavljala dilema, ali se naj na plebiscitu upošteva relativna večina ali absolutna večina. Na koncu je na predlog opozicije obveljala absolutna večina, ki je bila na plebiscitu tudi preprečljivo dosežena.

Kljub grožnjam iz Beograda je bil 23. decembra 1990 izveden plebiscit. V najbolj usodnih trenutkih smo kot narod združili moči, pokazali pogum in na krilih enotnega duha odšli na volišča ter v absolutni večini oddali glas ZA samostojno Slovenijo. Uradni rezultati so bili razglašeni tri dni kasneje in postalo je jasno, da si kot narod želimo živeti v lastni državi in da je treba osamosvojitvene procese nadaljevati. Glasovanja o osamosvojitvi se je udeležilo 93,2 odstotka volivcev. 95 odstotkov teh, ki so se plebiscita udeležili, oziroma 88,5 odstotka vseh je glasovalo za slovensko osamosvojitev.

V tistih nepozabnih dneh so po vsej Sloveniji odmevale besede dr. Jožeta Pučnika: “Jugoslavije ni več. Gre za Slovenijo!”

M. D.