Jesenske počitnice pred vrati, kako je z dopustovanjem?

Tako zapravljajo davkoplačevalski denar. (vir: pixabay.com)

Slovenska zdravilišča bodo v prihodnjih dneh, ko imajo šolarji in dijaki enotedenske počitnice, bolj znane kot krompirjeve, dobro zasedena. Zmogljivosti so zasedene med 75- in 100-odstotno, povpraševanje po prostih sobah se krepi. Cene so temu primerne. Za družino z dvema manjšima otrokoma je dvodnevni polpenzion (spanje dve noči) v čateških Termah, na primer, okoli 300 evrov.

Nekateri se odpravljajo tudi na morje, kjer pa so cene precej nižje. V Kvarnerju ali kvarnerskih otokih so primerljive cene okoli 170 evrov.

Trenutni podatki o rezervacijah kažejo, da bo zasedenost hotelov v enotah Terme Krka podobna kot lani. Število rezervacij se sicer že nekaj let povečuje predvsem v zadnjem trenutku. V Termah tudi opažajo, da se čas bivanja gostov na splošno krajša, bivanja so v povprečju od tri do štiri dni.

Polno zasedeni pa so v Termah Olimia, nekaj prostih mest je na voljo le v hotelih in apartmajih med tednom. Prevladujejo tri- in štiridnevni paketi, pričakujejo pa tudi veliko število enodnevnih obiskovalcev.

V Čatežu je po podatkih Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč, kot so to navedli za STA, na voljo še nekaj prostih sob.

V Thermani Laško med 25.oktobrom in 1. novembrom beležijo okoli 70-odstotno zasedenost obeh hotelov. Zaradi povpraševanja v zadnjem hipu računajo na povečano zasedenost.

V Termah Dobrna v vseh prenočitvenih zmogljivostih, torej v Hotelu Vita, Depandansi Hotel Park in Depandansi Vila Higiea, več kot 85-odstotno zasedeni.

Terme 3000 – Moravske Toplice so skoraj polno zasedene. V Termah Ptuj, Zdravilišču Radenci in Termah Lendava beležijo preko 80-odstotno zasedenost.

V Termah Portorož navajajo, da z obiskom med krompirjevimi počitnicami zaenkrat kaže dobro. Med tednom družine z otroci še najdejo prosto sobo, ob koncu prvega novembrskega tedna pa že bolj težko. Podobno je v Termah Topolšica.

V Termah Zreče imajo še nekaj prostih mest, povpraševanje pričakujejo v zadnjem trenutku in pričakujejo bivanje v povprečju po tri oziroma štiri noči.

Iz navedenega je razvidno, da se slovenske družine med jesenskimi počitnicami pogosto odpravijo na oddih, ki v povprečju traja od tri do štiri dni, za kar namenijo več sto evrov.

C. R.