Janša o zadevi Trenta: “Ker se zavedajo, da brcajo v prazno, zadevo peljejo proti zastaranju”

Posestvo v Trenti v času, ko ga je prodajal Janša.

Kot kaže bo v vodo padel še en nadvse dvomljiv proces slovenskega pravosodja, za katerega se zdi, da ga je tožilstvo vodilo samo zato, da bi v javnosti lahko bremenilo predsednika SDS Janeza Janša.

 

Po poročanju medijev je namreč sodišče izločilo nekatere dokaze v zadevi Trenta, pri čemer je moralo slediti ustavni odločbi, s katero so ustavni sodniki razveljavili nekatere člene zakona o kazenskem postopku. Ker se tožilstvo zaveda, da brca v prazno, zadevo zdaj pelje proti zastaranju, saj se bo na sklep sodišča o zastaranju pritožilo, opozarja Janša.

Tožilstvo namreč Janši očita, da naj bi leta 1992 za takratnih 350.000 tolarjev (15.000 evrov) kupil parcelo na elitni lokaciji v Trenti, leta 2005 pa naj bi jo prodal podjetju Eurogradnje za 31,4 milijona tolarjev (130.000 evrov). Dva meseca pozneje so Eurogradnje zemljišče za 146.000 evrov prodale podjetju Imos. Od Imosa naj bi Janša isto leto kupil trisobno stanovanje v Ljubljani, pri čemer naj bi si pomagal z okoli 100.000 evrov visokim preplačilom Eurogradenj za parcelo v Trenti. Tako trdi tožilstvo. Zdaj pa se je oglasil tudi Janša in podobno opisal svoj vidik zadeve.

Kot je zapisal, mediji naklonjeni politični levici, vztrajno kažejo Tonderjevo posestvo v Trenti, ki ga je kupil, še iz časov, ko je bila tam že popolna ruševina. “Seveda brez objave datuma, ko so posnetki nastali. Slike in posnetki še zdaleč ne odgovarjajo stanju poslopij in posestva v velikosti 15.000 kvadratnih metrov v času prodaje in pred njo. Služijo zgolj v nizkotne propagandne namene. Prav tako ne drži podatek, da je bilo posestvo leta 1992 kupljeno za 15.000 in nato leta 2005 prodano za 130.000 €. Kupljeno je bilo za 45.000 takratnih DEM in nato 13 let kasneje prodano za ceno, kakršno so takrat imele nepremičnine v tem okolju. Državni sklad je npr. slabšo nepremičnino v Triglavskem narodnem parku istočasno prodal celo bistveno dražje,” je zapisal.

“Ker sta se tako preiskovalna sodnica kot tožilec zavedala, da v preiskavi brcata v prazno, sta naročala vedno nove cenitve in tratila čas. Z isto taktiko nadaljuje tožilec tudi po že vloženi obtožnici in pelje zadevo proti zastaranju, o čemer priča tudi današnje obvestilo, da se bo ponovno pritožil na procesni sklep sodišča. Akterji želijo primer zastarati tako kot Patrijo, nato pa trditi, da nedolžnost ni bila dokazana. Ob tem pa človeku že 10 let, od volitev do volitev, kradejo čas za primer, ki bi ga vsako normalno sodišče bodisi zavrglo ali v vsakem primeru končalo v 1 letu,” je zapisal.

Posestvo potem, ko ga je Janša prodal, očitno ni bilo več vzdrževano. Levici naklonjeni mediji pa ruševine danes ponujajo kot dokaz, kako takrat, ko ga je prodajal Janša, ni bilo veliko vredno.

Da potek zadeve ni “navadna tožilska in sodna šlamastika” po navedbah Janše priča tudi dejstvo, “da je super sposobni tožilec Boštjan Valenčič nedavno za nagrado postal celo nič več in nič manj kot kar predsednik slovenskega društva tožilcev. Politična instrumentalizacija sodstva, tožilstva in #MSM še nikoli ni bila tako očitna kot je danes,” je zaključil.

A. V.